Vágólapra másolva!
Egy magas bonus besorolással rendelkező üzembentartónak mindenképp ajánlatos már a korábbi biztosítótól kapott igazolással benyújtania kérelmét egy másik tagállam új biztosítója felé, bízva a méltányos elbírálásban, s egy kedvezőbb biztosítási díjkalkulációban – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A bonus-malus rendszer lényege, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések esetén a biztosító jutalmazza a kármentes vezetést (bonus), míg kedvezménymegvonást alkalmaz a károkozó üzembentartóval szemben (malus) – fejtette ki dr. Sári Judit.

A jutalom és a büntetés pedig a biztosítási díjak mértékében látszódik. De vajon működik-e a rendszer határon túlnyúlóan is? Érvényesíthetők külföldön a Magyarországon szerzett „plusz pontok" és fordítva, vagy akár elfedhetők-e a „mínuszok"?

Tagállamok és eltérések

Az Európai Unión belül szabadon mozognak az uniós polgárok, és a járművek is. A rendszámtáblán található felségjelzés szabja meg, mely állam tekinthető az autó szokásos üzemben tartási helyének.

Fontos kiemelni, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítási díjak tagállamonként eltérhetnek, ahogyan az alkalmazott jog, illetve a kártérítési felelősség szabályai is. A bonus-malus rendszer előírásai szintén változatosak, tehát nincs egy egységesített előírás, melyet a tagállamok követni kötelesek.

Mindebből az is ered, hogy ha Magyarországon kívül, egy másik uniós országban szükséges megkötni az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, az érintett tagállam nem köteles figyelembe venni az üzembentartó korábbi kártörténetét. Így az esetleges kedvezményeket vagy büntetéseket sem.

bi Forrás: Shutterstock

Érdemes tudni azonban, hogy a korábbi biztosítótól bármikor igényelhető az elmúlt öt évre vonatkozó kártörténeti igazolás, melyet a biztosító a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül köteles kiadni.

Így egy magas bonus besorolással rendelkező üzembentartónak mindenképp ajánlatos már a korábbi biztosítótól kapott igazolással benyújtania kérelmét egy másik tagállam új biztosítója felé, bízva a méltányos elbírálásban, s egy kedvezőbb biztosítási díjkalkulációban – összegezte végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.