A földes, gazos területen történő parkolás buktatói

parkolás
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértői sokszor kapnak sofőröktől felháborodott megkereséseket, hogy bár nem is zöld területen, hanem egy földes, gazos szakaszon parkolt, mégis bírságot kapott. Így joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi ennek az oka?
Vágólapra másolva!

A KRESZ alapvetően meghatározza azt, hogy hol és miként lehetséges várakozni és megállni. Kifejezetten rögzíti azt is, hogy melyek azok az esetek, amikor tilos a várakozás és a megállás – fejtették ki a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Aki tüzetesebben áttekinti ezeket a rendelkezéseket, az láthatja, hogy a zöld területen történő parkolás nincs közöttük. Ez alapján már-már azt gondolhatnánk, hogy jogtalan a bírság kiszabása, főleg azért is, mert az érintett terület mindennek látszott, csak nem zöldnek nem.

Sajnos, a fenti kételyek alapján felmerült következtetések nem feltétlenül megalapozottak. Ugyanis az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy saját hatáskörben szabályozzák és írják elő, hogy milyen esetekben jogosultak bírság kiszabására.

Tipikus, hogy a helyi rendelet valamely helyszínt zöld területnek minősít. Egyúttal meg is tiltja ezeken a területeken történő várakozást és megállást. Aki pedig ezt igazoltan megszegi, azt megbírságolják, ennek mértékét pedig maga a rendelet határozza meg.

Tipikusan ezek a bírságok nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírságnak minősülnek és közigazgatási eljárás keretében kerülnek megállapításra.

Forrás: Jozsefvaros.hu

Ennek egyúttal az is a következménye, hogy amennyiben a rendelet eleve – objektív felelősség alapján – az üzembentartót marasztalja el, akkor az érintett legfeljebb akkor tud mentesülni a bírság kifizetése alól, amennyiben nem bizonyítható a rendeletben megnevezett szabály megszegése.

Tehát mi a legjobb megoldás ennek elkerülésére? Célszerű vagy a KRESZ-nek megfelelő módon, vagy erre kijelölt helyen, esetleg magánparkolóban parkolni – tanácsolták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.