Távmunka: az otthoni munkavégzés szabályai

Home office - A távmunka nemcsak áldás, átok is lehet
Vágólapra másolva!
Amennyiben egy munkavállaló számára biztosított a távmunkavégzés, a munkaszerződésben a feleknek célszerű megállapodni a kapcsolattartás módjában is, bár ezt a munkáltató egyoldalú döntésével is meghatározhatja – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy a munkáltatók lehetővé teszik dolgozóik részére az otthoni munkavégzést. A munkaerőpiacon kialakult emberhiány következtében nagy verseny folyik a dolgozókért, és a csábítás egyik eszközeként szolgál az otthoni munkavégzés lehetősége.

A továbbiakban érdemes átnézni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a távmunkavégzésre – fejtette ki dr. Fekete Klaudia.

A távmunka jellemző szabályai

Az Mt. 196. § (1) bekezdése alapján a távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a távmunkavégzés nem csak a munkavállaló otthonában történhet, viszont mindenképpen a szokásostól eltérő helyszínen.

Jellemző a távmunkára, hogy a munkavállaló a munkát a saját otthonában végzi, de lehet akár a munkáltató által meghatározott egyéb hely is, valamint a munkavállaló maga is megválaszthatja, hol szeretne dolgozni. A munkavégzés helyét a felek szabadon határozhatják meg a munkaviszony létesítésekor.

Amennyiben egy munkavállaló számára biztosított a távmunkavégzés, a munkaszerződésben a feleknek célszerű megállapodni a kapcsolattartás módjában is, bár ezt a munkáltató egyoldalú döntésével is meghatározhatja. Továbbá megállapodás tárgya lehet a számítástechnikai eszközök, mint például laptop és telefon biztosítása is.

A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége

Távmunkavégzés esetén a munkáltató az általános tájékoztatási kötelezettségén túl értesítenie kell a munkavállalót a munkáltató általi ellenőrzés módjáról és szabályairól, a számítástechnikai vagy elektronikus eszköz használata korlátozásának szabályairól, valamint arról a szervezeti egységről, amelyhez a munkavállaló munkája kapcsolódik.

A törvény alapján a munkáltató a távmunkát végző munkavállalónak minden olyan tájékoztatást köteles megadni, amelyet más a székhelyén vagy telephelyén dolgozó munkavállalónak garantál. Emellett a munkáltatónak biztosítania kell azt is, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.

Forrás: Shutterstock

A munkavállaló személyhez fűződő jogának tiszteletben tartását szolgálja az a szabály, hogy a munkavégzés ellenőrzése során a munkáltató nem tekinthet be a munkavállalónak a munkavégzéshez használt számítástechnikai eszközön tárolt, nem a munkajogviszonnyal összefüggő adataiba.

Ami a munkavégzés rendjét illeti, távmunkavégzés esetén főszabály szerint a munkavállaló munkarendje kötetlen. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló maga jogosult beosztani a munkaidejét.

Emellett a felek abban is megállapodhatnak, hogy a munkavállaló munkaidejét a munkáltató fogja beosztani. Ez esetben a munkáltató ezeknek az időtartamoknak a betartását is köteles ellenőrizni és nyilvántartani – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.