Gyakori hibák a munkaviszony megszüntetésekor

A felmondás aranyszabályai –  így csináld! dr. life
Vágólapra másolva!
A munkavállalónak a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondását nem kell indokolnia, egy azonnali hatályú felmondási nyilatkozatot viszont mindenképpen. E körben fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy ha a munkavállaló olyan állásajánlatot kap, aminek értelmében már néhány nap múlva munkába állhatna az új munkahelyén, nem minősül azonnali hatályú felmondási indoknak – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Megválni az aktuális munkahelytől sosem könnyű; ha a döntés már hosszas mérlegelés után megszületett, a figyelmet egy új tárgykör, a felmondás szabályossága felé kell fordítanunk. Az alábbiakban a legtöbbször előforduló botlásokat vesszük sorra – fejtette ki dr. Heinrich Renáta.

Nem elég csak szóban jelezni felettesünknek, hogy meg akarjuk szüntetni a munkaviszonyt: a felmondási nyilatkozatot mindenképpen írásban kell benyújtanunk a munkáltatói jogkör gyakorlójának.

Az iraton azt is szükséges megjeleníteni, hogy mely napon került átvételre, hiszen az azt követő naptól számít a felmondási idő.

Ígéretek vagy kötelezettségvállalások?

Amennyiben olyan körülményt is megtárgyalunk felettesünkkel a megszüntetéssel kapcsolatban, mely nem tartozik kifejezetten a munkáltató törvényi kötelezettségei közé (például rövidebb felmondási idő biztosítása vagy teljes mentesítés a munkavégzés alól), ez mindenképpen írásban rögzüljön.

A szóbeli ígéreteket utóbb nem, vagy alig lehet hitelt érdemlően bizonyítani.

Az indoklás kérdése

A munkavállalónak a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondását nem kell indokolnia, egy azonnali hatályú felmondási nyilatkozatot viszont mindenképpen.

E körben fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy ha a munkavállaló olyan állásajánlatot kap, aminek értelmében már néhány nap múlva munkába állhatna az új munkahelyén, nem minősül azonnali hatályú felmondási indoknak.

Utóbbit csak kirívóan súlyos munkáltatói kötelezettségszegés alapozhatja meg, például, ha a munkáltató két egymást követő hónapban nem fizet munkabért az alkalmazottnak, vagy a kollégák széles köre előtt súlyosan megalázza őt.

Mindennel elszámoltunk?

Nem ritka, hogy az egyik fél kezdeményezése mellett a felek végül közös megegyezéssel válnak el egymástól – lényegében egy újabb szerződéssel szüntetik meg a munkaszerződést.

Az ilyen megállapodásoknak rendszerint elemük az a kitétel, miszerint a felek egymással kölcsönösen elszámoltak, s a másik fél felé követelésük nincs.

Forrás: Thinkstock

Ilyen tartalmú nyilatkozatot kizárólag akkor írjunk alá, ha az valóban fedi a valóságot, azaz nincs elmaradt munkabér- vagy ki nem fizetett szabadságmegváltási igényünk, ugyanis az aláírásunkkal elismert állításokat utóbb nem lehetséges egykönnyen megcáfolni.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a felmondási jog gyakorlásának jogszerűségére, ugyanis a jogellenes megszüntetés kártérítési kötelezettséget vonhat maga után – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.