A kerti zöld hulladék égetésének szabályai

Ismét tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben tábortűz
Az alföldi térségre érvényes a tilalom
Vágólapra másolva!
Főszabály szerint tilos a kerti zöld hulladék égetése. Ezt egy belügyminisztériumi rendelet írja elő, ugyanakkor az egyes önkormányzatok külön rendeleteikben ez alól kivételt tehetnek – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Ősszel minden vidéki kerttulajdonos tapasztalhatja, hogy a kerti munkálatok következménye az égetés. Ennek azonban igen szigorú szabályai vannak, melynek a vége akár egy nagyobb bírság is lehet.

Főszabály szerint, amennyiben az időjárási viszonyok, csapadékmentesség és egyéb körülmények indokolják, úgy az érintett hatóság, azaz NÉBIH Erdészeti Igazgatósága rendeli el a tűzgyújtási tilalmat.

A főszabály szerint

Ez tulajdonképpen a fokozott tűzveszély időszakát jelenti. Ebben az esetben teljes tilalom irányadó.

Kevesen tudják, hogy főszabály szerint, egységesen ugyancsak tilos a kerti zöld hulladék égetése. Ezt egy belügyminisztériumi rendelet írja elő, ugyanakkor, az egyes önkormányzatok külön rendeleteikben ez alól kivételt tehetnek.

Ebben az esetben, pontosan meghatározásra kerül, hogy milyen napokon, milyen időben lehetséges az égetés, és mi az, amely eltüzelhető.

Ez általában csak a zöld hulladékra szokott vonatkozni, így egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten tiltott a műanyag, veszélyes anyagok (például: lakkozott fa, stb.) égetése, mivel környezetszennyező és károsító.

Viszont, ha az érintett önkormányzat rendelete nem teszi lehetővé az égetést a kertben, akkor az kifejezetten tilos.

Bírság és forintok

Aki a fenti szabályokat nem tartja be, úgy egyértelműen bírság megfizetésére köteles. Ha az érintett személy az önkormányzati rendelet előírásait szegi meg, akkor az itt meghatározott bírságot kell megfizetnie. Ennek összege 20 forinttól 60 ezer forintig terjed.

Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor az a személy, aki a szabályok megszegésével egyben tüzet is okozott, akár 3 millió forintig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető, ha az oltásban a tűzoltóságnak részt kellett vennie.

A fentiek alapján tehát nemcsak a bírság magas összege, de az okozott tűz veszélyessége és következményei miatti is célszerű kellő körültekintéssel és gondossággal, a szabályok betartásával eljárni – összegezték végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.