Minden, amit tudni kell a külföldi cégalapításról (5. rész) – Dubaj, Szingapúr, Hongkong

Dubaj, Pálma-sziget
A Pálma-sziget Dubajban
Vágólapra másolva!
A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői sorozatukban egyedülállóan átfogó képet adnak a külföldi cégalapítás jogi tudnivalóiról, körülményeiről. Nem csupán a környező országok, hanem számos más uniós ország cégalapítási gyakorlatát mutatják be, továbbá érintik az uniós joggal és az adóparadicsomokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket is. Most az ötödik részt olvashatják. Az első, a második, a harmadik és a negyedik rész is elérhető.
Vágólapra másolva!

A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői korábbi cikkükben az adóparadicsomnak nevezett országokat járták körbe, ahol jellemzően azzal a céllal alapítanak az emberek céget, hogy a fizetendő adójukat optimalizálják vagy a tulajdonosi kört ne legyen látható mindenki számára.

Ezzel ellentétben, most olvasható cikkükben azt mutatják meg, hogy amennyiben az ember nemzetközi terjeszkedést folytat, illetőleg nem kizárólag egy-két országban kíván gazdasági kapcsolatot létesíteni, milyen módon tudja ezt megtenni a leggazdaságosabban és a legjobb feltételek mellett.

A globális világ jelenleg legnagyobb ilyen központjai Dubaj, Szingapúr, Hongkong. Mindhárom helyszínen jelen vannak a világ vezető bankjai, magas fokú a kereskedelmi kultúra és minden fontos helyen sikerül megértetnünk magunkat angolul.

Ezen felül szakmai fórumok és kereskedelmi konferenciák állandó helyszínei az említett államok, így könnyen tudunk a későbbiekben további gazdasági kapcsolatokat létesíteni.

Cégalapítás Dubajban

Dubaj a legtöbb ember számára inkább a luxus és a pihenés szinonimája, azonban már a XX. század elején kereskedelmi központ volt – ismertették a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

Cégalapítás szempontjából viszonyleg egyszerű és gyors ügymenettel számolhatunk, mivel nem szükséges a személyes jelenlét és a cégünket külön erre létesített Free Zone-ban tudjuk bejegyeztetni.

A szabad gazdasági övezetben való cégalapításnak nagy előnye, hogy 0 százalék a jövedelmi adó (mind a társasági, mind pedig a személyi) valamint residence visa is igényelhető, amivel további kedvezményeket tudunk igénybe venni. Évenként azonban szükséges kilátogatni az országban, bár, ha nemzetközi kapcsolatokat tartunk fent, akkor könnyű beiktatni egy néhány napos kitérőt.

Dubaj hátrányaként meg kell említeni, hogy a bankrendszer elég szigorú, bankszámla nyitáshoz rengeteg dokumentum szükséges és sajnos, ha nem felkészült az ember akkor könnyen elutasíthatják a kérelmet. Sok helyen lehet olcsón céget alapítani, azonban ezen cégek jelentős része nem fog soha bankszámlával rendelkezni, ami nyilvánvalóan értelmetlenné teszi a cégalapítást.

Forrás: Origo

Ezért mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, ha cégalapításon törjük a fejünket. Mindenképpen meg kell említeni, hogy ellenben az adóparadicsomokkal, Dubajban a könyvelésre és a könyvvizsgálásra nagy hangsúlyt fektetnek, melynek költségei, sajnos, magasak.

Cégalapítás Hongkongban

Hongkong alapvetően barátságos hangulatú hely, azonban 2019 nyara óta politikai zavargások miatt háttérbe szorul a nemzetközi befektetők térképen.

A cégalapítás itt sem hosszadalmas folyamat azonban vannak olyan termékek, aminek a kereskedelmével nem lehet az ország jogszabályai alapján foglalkozni. Ezen szabályok megszegése esetén a cég bankszámlája könnyen zárolásra kerülhet – figyelmeztettek a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

A létrehozott cégnél minimum alaptőke nincs meghatározva és nincs korlátozva a külföldiek cégalapítása sem, így természetesen nem csak helyi lakos lehet tulajdonos, vagy vezető tisztségviselő.

A külföldről származó jövedelem adómentes, azonban a helyi nyereség esetén a társasági adó elég magas, 16,5 százalékos.

Hongkongban is minden cég könyvvezetésre és könyvvizsgálatra kötelezett, mely a cég működési költségeit megnövelheti.

Cégalapítás Szingapúrban

Szingapúr a világ egyik leggazdagabb országa és a legkönnyebb üzleti tevékenységet folytatni a Világbank adatai alapján. A fejlettségének köszönhetően a cégalapítás megoldható 1-2 napon belül, azonban itt is fokozottan kell ügyelni arra, hogy a bankszámlanyitás is gördülékenyen menjen, mert egy esteleges visszautasítás esetén a további tevékenységünk eléggé lekorlátozódik.

Ahogyan Hongkongban, úgy Szingapúrban is adómentes a külföldről származó jövedelem, melynek feltétele az évenkénti könyvvizsgálat. A politikai és gazdasági klíma tökéletes ahhoz, hogy Szingapúri cégünkön keresztül terjeszkedjünk Délkelet-Ázsiában.

Szingapúr viszont nemzetközileg is kitűnő hírnévnek örvendő ország, kifejezetten nem offshore adóparadicsom, így a világ bármely pontján meg lehet bátran lehet kereskedelmi tevékenységet folytatni vele.

Ami közös a három országban

A fenti három országban közös, hogy alacsony adókulcsok ellenére nem minősülnek offshore paradicsomoknak, melynek ellentételezésért azonban a könyvelésre és a könyvvizsgálatra több időt és energiát kell szánni.

Így abban az esteben, ha nemzetközi terjeszkedésen töri valaki a fejét, vegye fontolóra ezen országokat.

A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői viszont hangsúlyozták: semmiképpen se dőljön be senki az interneten található egyszerű és olcsó cégalapításnak, mivel rendszerint ilyen estben nincs garancia a bankszámlanyitásra, ami nélkül félkarú órást tudunk csupán létrehozni.

(A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői sorozatuk utolsó részében a hazai cégalapítás menetében adnak betekintést olvasóinknak – a szerk.)