D.A.S. JogSzerviz: ez a teendő, ha elfelejtettünk e-matricát venni

Fót megyematrica autópálya
Fót
Vágólapra másolva!
A felhajtástól számított 60 percen túli, érvényes matrica nélküli közlekedés esetén azonban már számolni kell azzal, hogy ha ellenőrzés alá kerül az autónk, pótdíjfizetésre kötelez a szolgáltató – hívta fel az Origó figyelmét a DA.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A konkrét ügy főszereplője egy neves magyar cégnél dolgozik, mint területi képviselő, munkakörénél fogva napjai jelentős részét autóban tölti – fejtette ki dr. Sári Judit.

Szokásos munkavégzési helyein éves autópálya matricával rendelkezik, ám nyáron többször előfordult, hogy kollégája szabadsága alatt, helyetteseként számára új területek menedzselését is átvállalta.

Így fordulhatott elő, hogy rutinosan felhajtott egy díjköteles útszakaszra, majd a célállomáson jutott eszébe, hogy matrica nélkül közlekedett. Mit lehet tenni ilyen esetben?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szabályzata

Magától értetődő, hogy a díjköteles útszakaszokat csakis érvényes autópálya matricával lehet igénybe venni.

Főszabály szerint autóvezetőként még a felhatás előtt gondoskodnunk kell a jogosultság, jelen esetben az e-matrica beszerzéséről – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szabályzata szerint, ha egy jóhiszemű úthasználó tévedésből hajt fel egy díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számított 60 percen belül lehetősége van megvásárolni a matricát, s annak érvényességi ideje visszamenőleg érvényes lesz, a megváltást megelőző 60. perc végéig.

Így például, ha a konkrét ügy főszereplője11:05:00 órakor hajt fel jogosultság nélkül egy díjköteles útszakaszra, lehetősége nyílik arra, hogy 12:05:00 óráig matricát vásároljon.

Ekkor a szabályzat értelmében úgy kell tekinteni, mintha eleve érvényes jogosultsággal hajtott volna fel az autópályára.

Mi a teendő 60 percen túl?

A felhajtástól számított 60 percen túli érvényes matrica nélküli közlekedés esetén azonban már sajnos számolni kell azzal, hogy ha ellenőrzés alá kerül az autónk, pótdíjfizetésre kötelez a szolgáltató.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerencsétlen esetben, ha például órákon át vagy különböző napokon is utazunk jogosultság nélkül, egymást követően akár többször is „repülhet a kismadár", s bizony a drága fotókért fizetnünk kell.

Ha a fentiek miatt kettőnél több pótdíjfizetési felszólítást veszünk kézhez, személyesen vagy írásban kérhetjük a tartozás maximalizálását, legfeljebb két darab pótdíj megfizetésére.

Az első felszólítás kézhezvételétől 75 napon belül áll fenn ez a lehetőség, a maximalizált, vagyis két pótdíj összegének megfizetésére pedig a döntés kézbesítésétől számított 30 nap áll a rendelkezésünkre – mondta végezetül dr. Sári Judit.