Kinek a költsége, ha valami elromlik a bérelt lakásban?

plumber blue overalls work faucet pipe tap repairing broken handyman forceps tube attention repair technician site help service armature wrench installation install man person sanitary duct hand care equipment handicraft blocked worker duty
26312895 - close up of plumber in blue overalls in work lakás kár csőtörés szerelő szerelés
Vágólapra másolva!
Mi tehetünk olyan hiba észlelésekor, mely elhárítására bérbeadó köteles? Először is, haladéktalanul vegyük fel vele a kapcsolatot. Ha a kért időpontig nem kerül sor a pótlásra vagy cserére, azt bérlőként, a bérbeadó költségére, a kiadásokat megelőlegezve mi magunk is elvégezhetjük, elvégeztethetjük – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Lakásbérlésnél, ahogy telik-múlik az idő, sok esetben bukkannak elő nem várt hibák. Hol egy beakadó redőny, hol egy lerobbant gázkazán formájában. Bérlőként jó, ha tudjuk, mit javíttathatunk ki a bérbeadóval, s milyen hibákat kell saját pénztárcánkból elhárítanunk – fejtette ki dr. Sári Judit.

Mint bármely más szerződés esetén, lakásbérleti megállapodásnál sem mindegy, mit írunk alá. Hiszen a jogszabályi garanciákat bizonyos esetekben felülírhatják a szerződés egyes rendelkezései.

A törvény rendelkezései

A „Lakástörvény" (1993. évi LXXVIII. törvény) ugyanis kimondja, hogy eltérő megállapodás hiányában a bérbeadót terhelik azok a költségek, melyek a lakás ajtóinak, ablakainak, burkolatainak, lakásberendezéseinek pótlásából, cseréjéből erednek.

Míg a bérlő fizet, ha az előbb említett tárgyak, berendezések karbantartásra vagy felújításra szorulnak. Tehát az egyedi szerződésekben e szabályokat figyelmen kívül lehet hagyni, azok csakis akkor érvényesek, ha másképp nem rendelkeztek a felek.

Így például – eltérő megállapodás híján –, egy meghibásodott mosógép kijavításának költségei a bérlőt terhelik. Ellenben, ha javíthatatlan a berendezés, a bérbeadó kötelezhető a cserére.

Mi tehetünk olyan hiba észlelésekor, mely elhárítására bérbeadó köteles?

Először is, haladéktalanul vegyük fel vele a kapcsolatot a szokásos módon (telefonon, elektronikus üzenetben). Készséges hozzáállás esetén, ha lehet, egyeztessünk nyomban időpontot, a munkálat elvégzése céljából.

Forrás: 123rf

Ha nem érjük el a bérbeadót, érdemes írásban, rövid határidő tűzésével megkérni, felszólítani a hiba elhárítására. Ha pedig továbbra is falakba ütközünk, a kért időpontig nem kerül sor a pótlásra vagy cserére, azt bérlőként, a bérbeadó költségére, a kiadásokat megelőlegezve mi magunk is elvégezhetjük, elvégeztethetjük.

Fontos, hogy a kiadást számlával igazolni tudjuk, egy újabb vita elkerülése érdekében – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.