Minden, amit tudni kell a külföldi cégalapításról (3. rész) - Anglia és az uniós cégformák

London Eye, London TOURISM London England UK United Kingdom European city EUROPE 21st century Cityscape CITY Urban River Ferris Wheel BIG WHEEL Attraction BIG BEN Westminster Abbey
London Eye, London Photo Eric Morčre
Vágólapra másolva!
A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői sorozatukban egyedülállóan átfogó képet adnak a külföldi cégalapítás jogi tudnivalóiról, körülményeiről. Nem csupán a környező országok, hanem számos más uniós ország cégalapítási gyakorlatát mutatják be, továbbá érintik az uniós joggal és az adóparadicsomokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket is. Most a harmadik részt olvashatják, az első és a második rész itt és itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Mostanság nagy bizalmatlanság övezi Nagy-Britannia uniós tagságát, azonban még mindig az egyik leginkább frekventált helyszín a külföldön élő és dolgozó magyarok körében. Azonban, amilyen elhúzódó folyamat a Brexit, olyannyira könnyű és egyszerű Angliában céget alapítani, amiben nagy segítség, hogy az angol nyelv világnyelv, így a kommunikáció nem okozhat problémát – mutattak rá a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

Csupán pár óra a cégalapítás

A cégbejegyzés Angliában nagyon egyszerű, csupán néhány órát vesz igénybe. A székhelyszolgáltatás szintén legális és könnyen, még hazai viszonylatban is kifejezetten alacsony áron igénybe vehető szolgáltatás.

Ezen felül aktívan használják a helyi cégek is azt a megoldást, mely során a cég székhelye egy postafiók (PO Box) és így elkerülhető az, hogy a nyilvános adatbázisban megjelenjen a tulajdonos tényleges lakóhelye.

Anglia nagyon fejlett az elektronikus kommunikációban, így mind a cégbírósággal mind pedig az adóhivatallal lehetséges az online kapcsolattartás, amivel a hivatalos ügyek intézése leegyszerűsödik és meggyorsul. Az adóhivatallal egyébként nem is feltétlenül szükséges a napi szintű kapcsolattartás, hiszen, ha a cég £85000 feletti bevétellel rendelkezik, akkor válik csak ÁFA kötelessé és elegendő ekkor regisztrálni az adóhivatalnál.

Természetesen, ha alkalmazottat foglalkoztat a társaság, úgy mindenképpen meg kell ezt tenni, mint munkaadó. Ami eltér a hazaitól és sokan meglepődnek rajta az az adóév, ami Angliában minden évben április 6-tól a következő év április 5-ig tart.

Anglia az adók terén is jó választásnak tűnhet, tekintettel arra, hogy a társasági adó kulcsa 300 ezer fontig 20 százalék, ezen összeg felett pedig 21 százalék. A személyi jövedelemadó sávos, így az függ a tényleges évi jövedelemtől.

Forrás: Photo12/Eric Morere/Photo12/Eric Morere

A bankszámlanyitás, mint mindenhol, itt is egy sarkalatos kérdés, aminek az ügyintézése több napig is eltarthat, mert a bankok egy jelentős része hosszabb átfutási idővel dolgozik és elvárják, hogy az ügyvezető/tulajdonos személyesen megjelenjen és rendelkezzen angliai lakcímmel, ami nem minden esetben egyszerűen megoldható.

Igaz, erre a problémára sok fintech cég tud megoldást ajánlani, ahol ráadásul kedvező díjszabás mellett tudjuk intézni a napi pénzügyi műveleteinket – hangsúlyozták a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

Hogyan alapítsunk európai részvénytársaságot

A társasági jog egy olyan jogág, melyben az uniós harmonizáció kevésbé hatékony, mint más területeken.

Ennek ellenére az európai részvénytársaság (röviden SE Societas Europaea ) és az európai szövetkezet is létező cégforma, melynek előnye, hogy az összes uniós tagállamban ugyanaz a szabály vonatkozik rá, azaz a működését közvetlenül egy uniós rendelet szabályozza és ennek megfelelően a székhelyét az egyik tagállamból akár egy másik tagállamba is áthelyezheti a társaság.

Európai részvénytársaságot legalább két eltérő tagállamban bejegyzett gazdasági társaság alapíthat közösen és az SE jegyzett tőkéjének el kell érnie 120 ezer eurót. Az SE a bejegyzés helye szerinti tagállamban adózik összes jövedelme után, mely nagyon praktikus a nagyobb cégek számára. Európai szövetkezet is hasonló elvek mentén működik, annyi különbséggel, hogy az alapításnál szövetkezetek vesznek részt.

Sajnos, elmondható, hogy nagy összeg ráfordítása szükséges ilyen uniós jogi személyek megalapításához. Így ezen cégformák elterjedése csak akkor lesz ténylegesen valós alternatívája a külföldi cégalapításnak, ha mind a jegyzett tőke minimumot, mind a eljárási költséget, mely jelenleg 600 ezer forint minden egyes alapítás esetében drasztikus módon le fogják csökkenteni – utaltak rá végezetül a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

(A sorozat következő részeit hamarosan közöljük – a szerk.)