Minden, amit tudni kell a külföldi cégalapításról (1. rész) – Szlovákia

paragrafus
http://www.dreamstime.com/stock-photo-green-paragraph-image8677990
Vágólapra másolva!
A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői sorozatukban egyedülállóan átfogó képet adnak a külföldi cégalapítás jogi tudnivalóiról, körülményeiről. Nem csupán a környező országok, hanem számos más uniós ország cégalapítási gyakorlatát mutatják be, továbbá érintik az uniós joggal és az adóparadicsomokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket is. Most az első részt olvashatják.
Vágólapra másolva!

Sikeres magyar vállalkozások jelentős része gondolkodik azon, hogy országhatárainkon túl is kereskedjenek, illetve szolgáltassanak. Ezzel kapcsolatban az európai unió sok segítséget nyújtott, azonban a tapasztalatok azt mutatják, ha egy vállalkozás komolyan gondolja a külföldi jelenlétet, akkor bizony célszerű az adott országban egy céget alapítania – fejtették ki a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

Igen eltérő gyakorlat az egyes országokban

A határainkhoz közel (például: Szlovákiában és Ausztriában), valamint a nagyobb, igen jelentős számú magyar munkavállalóval rendelkező országokban (például: Németországban és Angliában) a cégalapítás és a piacra való belépés egészen más módon működik.

Szlovákiában is létezik a magyar korlátolt felelősségű társaságnak megfelelő cégforma, azaz, egy fix összeg megfizetése mellett – mely 5 ezer euró – a vállalkozó nem kockáztatja a saját vagyonát egy esetleges rossz gazdasági döntés miatt.

Előnyök és hátrányok Szlovákiában

Szlovákiában nagy előny, hogy itthon is ismert bankok északi szomszédunknál is a piacon vannak, és ennek köszönhetően több hitelintézet is kínál forint alapú számlát. A bankszámlaigénylés viszonylag gyors és rugalmas, valamint a bankfiókokban rendszerint tudunk magyar nyelvű segítséget kérni, ami főként a szerződések aláírásánál tud nagy segítség lenni.

Hátrány viszont, hogy a cégalapítás lassú, 30 napot is igénybe vehet és a friss cég rendszerint nem rendelkezik EU-s adószámmal, ami az unión belüli kereskedelmi tevékenység során alapvető fontosságú.

Amíg Magyarországon az adóhivatal kérelemre, automatikusan megadja az EU-s adószámot, addig Szlovákiában igényelni kell azt, melyet – főleg, ha külföldi a tulajdonos vagy az ügyvezető – nem minden esetben adnak meg, ha pedig megadnak, akkor egy nagyobb összegű letét megfizetéséhez kötik az.

Ezért sokan vásárolnak már meglévő cégeket, ami sokkal gyorsabb. Ezeknek a cégeknek az előéletéről azonban keveset lehet tudni és elképzelhető, hogy több „zűrös ügylet" köthető a nevéhez, amit nyilván az új tulajdonos szeretne elkerülni, de ezt csak költséges átvilágítással teheti meg – figyelmeztettek a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

Forrás: Milous Chab - Dreamstime

Továbbá, ha ténylegesen nem kívánunk jelen lenne ügyfélszolgálattal vagy telephellyel, akkor szükséges még székhely-szolgáltatást igénybe venni, ami ismételten költségnövelő tényező.

Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy Szlovákiában, a hazánkban már tapasztalható támogató adóhatóság koncepciója helyett még a régi beidegződéssel működik az adóhatóság, mely rendszerint még a kisebb ügyletek során, ahol lehet, csak a hibát keresi.

Adók, százalékok, számok

Az általános forgalmi adó, azaz az ÁFA mértéke alacsonyabb, mint hazánkban, mivel csak 20 százalék. Ugyanakkor a társasági adó sokkal magasabb a maga 21 százalékával, a magyarországi 9 százalékhoz képest.

Ami a személyi jövedelemadóról elmondható: a szlovákiai személyi jövedelemadó általános kulcsa is 19 százalék, amely meghaladja a hazánkban bevezetett 15 százalékot, és ellentétben az itthoni tendenciákkal, az adók mértéke várhatóan csak nőni fog tovább.

Konklúzió

Elmondható, hogy adótervezési megfontolásból nem érdemes Szlovákiában céget alapítani.

Ám, ha a cégünk organikus fejlődése megkívánja, hogy belépjünk a szlovák piacra, akkor célszerű egy helyi céget létrehozni, mert a kezdeti nehézségek után hasonló feltételekkel tudunk működni – összegezték végezetül a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

(A sorozat következő részeit hamarosan közöljük – a szerk.)