D.A.S. JogSzerviz: használt autó vásárlás előtti tanácsok (1. rész)

használtautó-kereskedés, használtautó
Vágólapra másolva!
A legtöbb vásárló vagy neten keresztüli hirdetések útján, vagy autókereskedésen keresztül vásárolja meg a járművet. Sokszor esnek abba a csapdába a vásárlók, hogy a kereskedő telephelyén vásárolják meg a járművet, és az adásvételi szerződést is felületesen nézik át, vagy töltik ki. A téma fontosságára tekintettel a D.A.S. JogSzerviz szakértői kétrészes írásban járják körül a jogi tudnivalókat, most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

A jogi képviselet során, már-már típus ügynek számítanak a használt gépjárművek miatti problémák, amelyek elsősorban a hibás teljesítéssel hozhatók összefüggésbe – fejtették ki a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Mint minden jogvita esetében, a használt autók vásárlása során is célszerű arra törekedni, hogy a vevő a lehető legkörültekintőbben járjon el. Százszázalékos receptet adni nem lehet, azonban talán ezekkel a megoldásokkal törekedni lehet arra, hogy olyan autót vegyünk és oly módon, ahogy az számunkra megfelelő.

Neten vagy autókereskedésen keresztül

A legtöbb vásárló vagy neten keresztüli hirdetések útján, vagy autókereskedésen keresztül vásárolja meg a járművet. Sokszor esnek abba a csapdába a vásárlók, hogy a kereskedő telephelyén vásárolják meg a járművet, és az adásvételi szerződést is felületesen nézik át, vagy töltik ki.

Ennek eredménye lehet az, hogy kiderül, hogy a járművet nem is a kereskedő cégtől vásárolta meg a vevő, hanem egy olyan másik magánszemélytől, akivel nem is találkozott. Így történhet meg az, hogy kiderül, mégsem fogyasztói szerződést kötött a vevő.

Mi ezzel a probléma? Mindössze az, hogy a Polgári törvénykönyv a fogyasztóra az igényérvényesítés kapcsán kedvezőbb szabályokat telepít.

Az előzetes átvizsgálás

Az adásvétel során elengedhetetlen, hogy a járművet kipróbáljuk, esetlegesen műszaki szakismerettel rendelkező személlyel is átvizsgáljuk. Érdemes a jármű iratait, életútját is ellenőrizni.

Kevesen tudják, hogy létezik egy központi adatbázis, melyből ügyfélkapu segítségével, ingyenesen az érintett rendszám megadásával lekérhetjük, hogy a jármű műszaki állapotára vonatkozó, futásteljesítmény, biztosítás és kártörténeti vagy eredetiségvizsgálati adatait.

Fontos, hogy az adásvételi szerződést a valóságnak megfelelően, akár a tényleges vételárat is feltüntetve töltsék ki a felek – hangsúlyozták a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Számtalan probléma adódik abból, hogy a vételárat nem tüntetik fel a szerződésen, és amikor a vevő – hibás teljesítés miatt – elállna a szerződéstől, nem tudja a vételár összegét bizonyítani. Ez pedig komoly probléma.

Forrás: Shutterstock

Ha valami probléma van a járművel és ez kiderül a próbaút során, akkor ez nyilván alku pozíciót is jelen a vevő számára. Ha az eladó ígéretet tesz a hiba kijavítására és annak módjára, akkor ezt feltétlenül javasolt a szerződésbe is belevenni.

Még egy fontos kitétel, mely bár nem tűnik életszerűnek, de hasznos lehet egy igényérvényesítés során.

Ha vevő tudja, hogy amennyiben a jármű esetleges hibája miatt, így az eladó szerződésszegése által neki biztosan, ésszerű kára fog keletkezni (pl. nem fogja tudni használni szállításra a járművet a javítás idején), akkor ezt is célszerű a szerződésbe belefoglalni. Ennek a hibás teljesítés miatti járulékos kártérítési igények miatt lehet a későbbiekben jelentősége.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőivel készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)