Az útlemondási biztosítás pluszköltsége sokszorosan megtérülhet

villámcsapás, Szekszárd
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A nyaralások alkalmával nem egyszer már előre gondosan megválasztjuk a helyszínt, lefoglaljuk a szállást, s a repülőjegyek is megvannak, amikor valami közbejön. Szerencsés esetben a szállás ingyenesen lemondható, de mit kezdjünk a repülőjegyekkel? Ilyen esetben jön jól egy útlemondási biztosítás – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Mire kell ügyelnünk, hogy ne járjunk pórul? Dr. Sári Judit szerint az első jó tanács, hogy mindig legyünk gyanakvók, és ne vegyük készpénznek azt, amit a biztosító ügyintézője mond nekünk.

Hiszen a „bármi történhet, mindenre kiterjed" és az „itt érdemes megkötni, mert jobb ajánlatot nem találsz" igen hangzatos kijelentések, azonban baj esetén hiába hivatkozunk arra, hogy milyen tájékoztatást kaptunk, ha a szerződésben más szerepel.

Az alpontokat is olvassuk át részletesen

Érdemes tehát fellapozni a szerződési feltételeket és a „mire terjed ki a biztosítási fedezet?" alpontot részletesen átolvasni. Általában akkor térít a biztosító, ha a szerződő vagy utastársa súlyos sérülést szenved az utazás előtt, váratlanul megbetegszik, netán meghal.

Egyes esetekben közeli hozzátartozót, közeli munkatársat vagy az utastárs rokonait, közeli munkatársát ért sérülés, hirtelen megbetegedés esetén is fennáll a biztosító szolgáltatási kötelezettsége.

Amikor nem térül vissza a szállás és repülőjegy ára

Ahogyan az más biztosítási termékeknél is lenni szokott, természetesen kizárt kockázatokkal az útlemondás biztosítás kapcsán is találkozunk. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan tényezők, melyek fennállása esetén nem térül vissza a repülőjegyünk, szállásunk ára.

Ide sorolható például a már fennálló, ismert betegséggel összefüggésbe hozható egészségi állapot, ha az utasnak felmondanak munkahelyén, sőt akár az is, ha nem sikerül beszereznie az utazáshoz nélkülözhetetlen útlevelet, vízumot – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Összeségében sem kedvezőtlen időjárási viszonyok, sem munkaadó által ki nem adott szabadság esetén nem fizet a biztosító az útlemondási biztosítást kötő utasnak.

Csak pontosan meghatározott esetekben jár a biztosítás

Az útlemondási biztosítás fejében a biztosító csak a pontosan meghatározott esetekben nyújt biztosítást.

Ilyen például, ha a biztosított saját maga, vagy Magyarországon bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező közvetlen hozzátartozója (házastárs vagy élettárs, gyermek, szülő, nagyszülő, testvér, jegyes) elhalálozik, ha a biztosítás megkötését követően a biztosított lakásában betörést követtek el, vagy a lakását elemi csapás érte, és otthoni jelenléte az utazás időpontjában feltétlen indokolt.

Forrás: Makovics Kornél

Amennyiben tehát a biztosított kiutazása a fenti utazásképtelenségi okok miatt hiúsul meg, megtérítik a biztosított részére a részvételi díj utazásszervező által vissza nem térített részét, az önrész levonásával.

Amikor nem áll fenn a biztosító fizetési kötelezettsége

Akadnak továbbá olyan esetek is, amelyek kizárt kockázatnak minősülnek, azaz bekövetkezésük esetén a biztosító fizetési kötelezettsége nem áll fenn.

Tipikusan ilyen eset, ha az a szerződés megkötésekor és előtte már fennálló krónikus betegség tüneteinek utazásképtelenséghez vezető romlása, ha az utazásképtelenség alkoholos (0,8 ezrelékes véralkohol szint feletti), illetve kábítószeres befolyásoltság miatt, vagy erre visszavezethető okokból következik be.

Az útlemondási biztosítás díját a biztosító mindig egyedileg, a részvételi díj százalékában állapítja meg, figyelembe véve az utazásszervező érvényben lévő "utazási szerződését". A biztosítási díj mértékét az utazásszervezővel kötött megállapodás tartalmazza, a tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy ez a pluszköltség jó befektetés.