Mi van akkor, ha a munkáltató a szabadság megszakítására kötelez?

nyaralás koktél strand Minden anyának szüksége van 3 nap egyedüllétre, állítják a pszichológusok
Vágólapra másolva!
A Munka törvénykönyve szerint a munkáltató kizárólag kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működését közvetlenül és súlyosan veszélyeztető ok esetén utasíthatja a munkavállalót a szabadságának megszakítására. A legfontosabb jogi tudnivalókat a D.A.S. JogSzerviz szakértői ismertetik.
Vágólapra másolva!

Vitán felüli, hogy a munkavállalót – a Munka törvénykönyve alapján – megilleti a rendes szabadság. Ezt a munkáltatónak főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadnia.

Ez alól – szintén a törvényben felsorolt esetekben – vannak kivételek, de ezzel nem élhet vissza a munkáltató – hangsúlyozták a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

A munkáltató rendelkezhet felőle

A rossz hír azonban az, hogy a rendes szabadság kiadása a munkáltató hozzájárulásával történik meg és annak nagyobb részéről – legalábbis, ami a kiadás időpontját érinti – a munkáltató rendelkezik.

Ennek következménye lehet az az eset is, hogy a munkavállaló a már megkezdett szabadságát a munkáltató utasítására meg kell, hogy megszakítsa.

Ez nyilván nem egy kellemes megoldás a munkavállaló számara, sőt az is előfordulhat, hogy a szabadságának megszakítása miatt kára keletkezik. Sajnos önmagában a munkáltatónak a szabadság megszakítására vonatkozó egyoldalú intézkedése nem jogszerűtlen.

A törvényi előírások

Azonban megvannak azok a szigorú és a törvényben lefektetett előírások, hogy ezzel az esettel mikor és hogyan élhet a munkáltató.

A Munka törvénykönyvének 123.§-a alapján, a munkáltató kizárólag kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan veszélyeztető ok esetén utasíthatja a munkavállalót a szabadságának megszakítására.

A munkáltatónak nemcsak meg kell indokolnia az intézkedésének okát, hanem bizonyítania is szükséges. Ha ezt nem teszi meg a munkáltató, akkor az intézkedése jogszerűtlen lehet.

Forrás: Shutterstock

Ha a munkáltató intézkedésre megalapozott, akkor is kötelezettsége, hogy megtérítse a munkavállaló ezzel összefüggésben felmerült kárát és költségeit. Ez akár a lefoglalt szállás költsége is lehet, vagy az idő előtti hazautazásból eredő utazási költség (például, repülő jegyet át kell foglalni).

Sajnos, azonban a munkavállaló kötelezettsége az, hogy bizonyítsa, hogy a munkáltató intézkedésének következében milyen kiadása és kára keletkezett. Ezt leginkább okiratokkal lehetséges alátámasztani – mondták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.