D.A.S. Jogszerviz: tavaszi kertészkedési és fakivágási intelmek

virágzó gyümölcsfa, ehető erdő, gyümölcsös a közparkból, Seattle
Vágólapra másolva!
Általánosságban elmondható, hogy a tulajdonos, illetve a birtokos szabadon rendelkezhet ingatlanán belüli fák sorsáról. Legalábbis ez a feltevés él a köztudatban. Ugyanis az önkormányzatok több esetben ingatlanon belül is engedélyhez kötik a fák kivágását. Emiatt lényeges, hogy amennyiben a kertünkben kivágnánk egy fát, érdemes a helyi önkormányzat képviselő-testületének irányadó rendeletét is megismerni, nehogy bírság legyen a vége – tanácsolták a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Akinek kertje van, tavasszal hajlamosabb arra, hogy a jelentősebb kerti munkálatokat is elvégezze. Ilyen lehet a kertben, vagy az ingatlan előtti fa esetleges kivágása. Vajon ezt bármikor, bárki megteheti?

A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint kevesekben tudatosul, hogy a fák kivágása, bizony engedélyhez kötött. Mindenki számára, legyen szó magánszemélyről, vagy valamilyen közmű szolgáltatóról, beruházóról. A közterületen mindenképpen, még akkor is, ha esetleg az érintett fa kellemetlenséget okoz.

Az illetékes jegyző hatásköre

Közterületen a fakivágásához szükséges engedélyt – teljesen mindegy, hogy annak idején ki ültette – az illetékes jegyző adhatja ki. Az eljárás kérelemre indul.

A kérelemben részletesen meg kell jelölni, hogy melyik az érintett fa, illetve milyen okból válna szükségessé annak kivágása. Ennek akkor van értelme, amikor az ingatlanunk előtti fa kivágása, annak veszélyessége miatt válna szükségessé.

A gyakorlatban – főleg a nagyvárosokban – külön, az önkormányzat által megbízott cégek végzik a kertészeti tevékenységet és ellenőrzik a faállományt. Általában ezek a cégek már maguk intézik a veszélyes fák kivágása iránti engedély beszerzését.

Természetesen ilyen esetben erősen elvárható, hogy azok helyett a fák helyett, melyeket kivágnak, legalább ugyanolyan számú – ha nem több – fát ültessenek és gondoskodjanak róluk.

Forrás: Friends of the Food Forest

Ez különösen érzékeny terület Budapesten, mivel az utóbbi években több nagyberuházás miatt sajnos rengeteg fát vágtak ki.

A magántulajdonban lévő ingatlan fái

Mi a helyzet a magántulajdonban lévő ingatlanon belüli fákkal? Általánosságban elmondható, hogy a tulajdonos, illetve a birtokos szabadon rendelkezhet ingatlanán belüli fák sorsáról.

Legalábbis ez a feltevés él a köztudatban. Ugyanis az önkormányzatok több esetben ingatlanon belül is engedélyhez kötik a fák kivágását.

Emiatt lényeges, hogy amennyiben a kertünkben kivágnánk egy fát, érdemes a helyi önkormányzat képviselő-testületének irányadó rendeletét is megismerni, nehogy bírság legyen a vége – hangsúlyozták végezetül a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői.