Utasbiztosítás a hegyekben

síelés Hintertux, Tirol, Austria
Nagy a különbség a síterepek szállás- és jegyárai között
Vágólapra másolva!
A februári-márciusi időszakban még mindig szezonja van a téli sportoknak és az ezzel járó utazásoknak. Nem lehet elég sokat beszélni arról, hogy ekkor is különösen fontos, hogy az esetleges balesetekre, illetve az utazásra érvényes biztosításunk legyen. Ennek szabályait ismertetik a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

A legtöbb biztosító kifejezetten síelésre, illetve téli sportokra szabott biztosítási termékkel rukkol elő a piacon, mivel ma már igen jellemző ez a fajta kikapcsolódás is. Mint minden utazás előtt, ekkor is érdemes átrágni magunkat azon, hogy milyen szerződést írjunk alá és melyik biztosító társaságnál – fejtették ki a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Nem javasolt arra hagyatkozni, hogy egy általános balesetbiztosítási szerződés egy esetleges síelés során is térítene, mivel lehetséges, hogy az érintett alapbiztosítás kapcsán ez tevékenyég kizárt kockázatot jelent.

Milyen sportot és mely országban?

Az utazást megelőzően javasolt kifejezetten az adott téli sportra utas, illetve balesetbiztosítási szerződést kötni. Javasolt a szerződéskötéskor feltárni azt, hogy a biztosított milyen sportot fog és mely országban folytatni.

Ma már nagyon sokrétű szolgáltatás nyújtható a téli sporthoz kapcsolódó biztosítás keretében. Így nemcsak az egészségügyi ellátásra kaphatunk fedezetet, hanem már felelősségbiztosítási módozatra is köthető biztosítás.

Ez utóbbi akkor jöhet jól, amikor esetleg mi okozunk a sípályán balesetet és ezzel kárt. Ebben az esetben ugyanis a károsult részére megtérítendő kártérítést – a szerződésben meghatározott mértékig – a biztosító fizetheti helyettünk. Nem rossz megoldás ez akkor, ha a kár több ezer euróra rúg.

A külföldi kórházi ellátás

Ugyanez a helyzet, ha esetleg velünk történik személyi sérülés. A külföldi kórházi ellátás szintén magas költségeket jelenthet. Ha valaki rendelkezik EU-TAJ kártyával, sürgősségi ellátásra jogosult.

Azonban ez nem feltétlenül jelent teljeskörű költség átvállalást, főleg, ha járulékos kiadások is felmerülnének, például a hazaszállítás megszervezésében. Ebben a körben különösen fontos arra odafigyelni, hogy a biztosítók kizárólag az állami kórházban, indokolt kezelés miatt felmerült költségeket téríti.

Forrás: AFP/Jakob Helbig

Egyöntetűen kijelenthető, hogy a magánklinikákon történő ellátás finanszírozása szinte minden esetben kizárt. Ezért baleset esetén javasolt a biztosítóval rövid úton (telefon, mail) egyeztetni, hogy mely érintett kórházban tudja az ellátást megszervezni, téríteni.

Ennek kapcsán lényeges, hogy az utazás során nemcsak a megkötött biztosítás kötvényét, kötvényszámát, hanem az érintett biztosító nonstop elérhetőségeit is magunknál tartsuk, annak érdekében, hogyha a cselekedni kell, akkor kéznél legyenek – mondták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.