D.A.S. JogSzerviz: furcsa helyzet a casco és a megtérítési igény kapcsán

koccanás, baleset
Vágólapra másolva!
A károsult fél kárai megtérülnek, a károkozó a kötelező felelősségbiztosítója a teljes kárhoz képest csekélyebb tételt fizetett, és a körülményekhez képest mindenki jól járt – vagy mégsem? A D.A.S. JogSzerviz szakértője egy furcsa jogi helyzet vizsgál meg a casco és a megtérítési igény kapcsán.
Vágólapra másolva!

Dr. Heinrich Renáta kifejtette: a casco kárbiztosítási konstrukciónak komoly előnye, hogy többek között lopás- és elemi károkra is fedezetet nyújt, a biztosítottak egyre gyakrabban veszik igénybe idegenhibás közlekedési balesetek rendezésére is.

Utóbbi esetben optimális körülmények közt a képlet egyszerűen alakul: a casco biztosító megtéríti a járműben keletkezett károkat, míg a baleset kialakulásában felelős fél kötelező felelősségbiztosítója terhére a károsult által megfizetendő önrész esik.

A károsult fél kárai megtérülnek, a károkozó a kötelező felelősségbiztosítója a teljes kárhoz képest csekélyebb tételt fizetett, és a körülményekhez képest mindenki jól járt – vagy mégsem?

Képzeljük el a fentiekbe belenyugodott károkozót, aki nyugtázta, hogy a szabály követően, évente határidőre befizetett kötelező biztosításnak végre hasznát is látta.

Igaz ugyan, hogy valamivel többet kell fizetnie például a besorolás és a károkozói pótdíj okán, de mégsem több százezer forintot egy összegben.

Ezt követően azonban meglepetésére felszólító levelet vesz kézhez egy olyan biztosítótól, mellyel soha nem állt kapcsolatban, és amely ezzel a – károkozó által már lezártnak gondolt – káreseménnyel összefüggésben szólítja fel fizetésre.

Forrás: 123RF

Sajnálatos módon ezen fizetési kötelezettség jogalapja teljes mértékben adott, ugyanis polgári törvénykönyvünk alapján kárbiztosítás esetén a biztosító megtérítési igénnyel léphet fel az ismert károkozóval szemben, kivéve, ha az a biztosított személlyel egy háztartásban élő hozzátartozó.

Legyünk tehát körültekintők, hogy a balesetek és a későbbi kellemetlen meglepetések kockázatait minimálisra csökkentsük – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.