Mit mond a magyar jog, megtarthatjuk-e a talált dolgot?

Erzsébet-utalvány, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, hideg és meleg étkezési utalvány, cafeteria
Vágólapra másolva!
Bár az alapelv ugyanaz, miszerint talált dolgot nem tarthatunk meg, mert annak van tulajdonosa, csak jelenleg akaratán kívül nem tarthatja birtokában a dolgot, a törvény különbséget tesz a felelősségre vonás szempontjából a feltalálás helye vonatkozásában – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A konkrét ügyben az érintett magánszemély elindult beszerezni a családja részére a karácsonyi ajándékokat. Útja a közeli bevásárlóközpontba vezetett. Vásárlás közben az egyik boltban a földön heverve talált egy borítékot, mely egy értékes wellness utalványt rejtett – ismertette dr. Czinege Kinga.

A fejében egy pillanatra megfordult, hogy férjével felhasználja a talált luxuskényeztetést, azonban második gondolatára cselekedve leadta a talált utalványt a bevásárlóközpont információs pultjánál.

Vajon ördögtől való gondolat lett volna megtartani?

Az érintett a törvényben foglalt elvárásnak megfelelően járt el, amikor haladéktalanul leadta a talált borítékot annak tartalmával együtt a bevásárlóközpont információs pultjánál.

Talált idegen dolgot a megtalálástól számított nyolc napon belül vissza kell szolgáltatni annak, aki elvesztette, vagy át kell adni a hatóság részére.

Hatóság alatt elsődlegesen a jegyzőt vagy a rendőrséget kell érteni, azonban jogszerűen járt el, amikor a hatóságok felkeresése helyett az adott bevásárlóközpont információs pultjánál adta le a talált dolgot.

Bár az alapelv ugyanaz, talált dolgot nem tarthatunk meg, mert annak van tulajdonosa, csak jelenleg akaratán kívül nem tarthatja birtokában a dolgot, a törvény különbséget tesz a felelősségre vonás szempontjából a feltalálás helye vonatkozásában.

A feltalálás helyének szerepe

A jogszabály akként rendelkezik, hogy a közönség számára nyitva álló hivatali vagy más épületben, helyiségben (étterem, tömegközlekedés, bevásárló központ stb.) nem lehet "találni".

Vagyis az ilyen helyen fellelt dolgok esetében nem áll rendelkezésre a nyolc napos határidő, azokat haladéktalanul át kell adni a hely üzemeltetése részére. Ellenkező esetben lopás bűncselekménye miatt lesz felelősségre vonva a „találó".

Forrás: MTI/Soós Lajos

Jelen esetben, ha nem adta volna le a wellness utalványt az információs pultnál, magatartásával megvalósította volna a lopás vétségét.

Gondolati síkon módosítva az érintett esetét, amennyiben egy parkban, vagy az utcán találta volna meg a borítékot, és azt nyolc napon belül nem adja át a jegyző részére, úgy a kilencedik napon megvalósította volna a jogtalan elsajátítást.

A jogtalan elsajátítás is bűncselekménynek minősül, melynek okán ugyanúgy elmarasztalásra számíthatott volna – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.