Trükkös csalás telefonon: „Ön balesetet okozott!"

Intim, Matchekből táplálkoznak a szexuális ragadozók: Ezek a random Tinder-szex veszélyei, telefon, üzenet
Vágólapra másolva!
A napokban többen is beszámoltak arról a trükkös próbálkozásról, aminek az a lényege, hogy egy külföldi(nek látszó) telefonszámról felhívják a kiszemelt autóst és arról tájékoztatják, miszerint egy parkoló járműben kárt okozott – számolt be a tapasztalatokról a D.A.S. JogSzerviz szakértője. A csalók el akarják hitetni, hogy a felhívott illető nem vette észre a baleset okozásának tényét és elhajtott a helyszínről, ami miatt majd feljelentik.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás elmondta: többen arról számoltak be, hogy még azt is közlik velük, értesítőt hagytak hátra a sérült jármű szélvédőjén.

A csalók célja elhitetni a felhívott féllel, hogy jobban jár, ha átutalja a kártérítés összegét, mintha jogi útra – feljelentés, polgári per - terelik az ügyet.

Valószínűleg a módszer valamennyire hatásos lehet, mert többeket is megkerestek ilyen módon. A csalók a telefonban belengetik, hogy megkeresik a biztosítónkat is, ha nem működünk együtt.

Az egészséges gyanakvás dicsérete

Az egészséges gyanakvás segít elhárítani a csalók próbálkozását. Eleve gondoljunk csak bele, hogy honnét tudhatja egy vadidegen személy azt, hogy ki vezette a járművet? – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Honnét tudja a telefonszámunkat? És egyáltalán, tud bármilyen részletet mondani a balesetről? A csalók alapvető kérdésekre sem tudnak válaszolni, ami nem véletlen, és így gyorsan igazolást nyerhetünk, hogy át akarnak verni.

A valódi cserbenhagyás bűncselekmény

A téma kapcsán ugyanakkor érdemes feleleveníteni, hogy a cserbenhagyás – tehát amikor nincs ténylegesen sérült személy, de a balesetben érintett jármű vezetője a helyszínt anélkül hagyja el, hogy meggyőződne arról, mások megsérültek-e, életük veszélybe került-e – minden európai államban bűncselekménynek számít.

Forrás: Thinkstock

Életszerű és gyakran előfordul, hogy álló járműben kárt okoz egy másik autó.

Ilyen esetben azonban – ha tanú vagy kamera azonosította a rendszámot - nem a károsult, hanem rendszerint a nyomozóhatóság, illetve a saját kötelező biztosítója fogja megkeresni az üzembentartót, hiszen csak ezen adatokhoz fér hozzá legálisan a rendőrség és a károsult.

A rendőrség, illetve a biztosító pedig nem telefonon, hanem írásban értekeznek az érintettel.

Akit kisegített a természetes gyanakvása, annak sajnos nem érdemes feljelentést tennie. A rendőrség meglehetősen eszköztelen az ilyen csalók kézre kerítésében. Aki azonban netán a csalók kárvallottja lett, tegyen feljelentést és az ügyre vonatkozó összes információt adja át a lakóhelye szerinti rendőrkapitányságnak – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.