A héten megkezdődik a 29. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium

dr. Tóth Ádám a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke
dr. Tóth Ádám a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke
Vágólapra másolva!
Ebben az évben rendezik meg 29. alkalommal a Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumot 2017. november 16-18. között a budapesti Kongresszusi Központban. A nemzetközi jogi konferenciának különleges apropót ad, hogy a latin típusú közjegyzőség idén ünnepli magyarországi visszaállításának 25. évfordulóját. A dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter fővédnöksége alatt megtartott rendezvény középpontjában idén családjogi kérdések állnak, neves nemzetközi és hazai előadók járják körül többek közt a családi vagyontervezés, a házassági vagyonjog, valamint a közös megegyezésen alapuló bontás kérdéskörét.
Vágólapra másolva!

Negyedszázaddal ezelőtt, 1992. január 1-jével állították vissza Magyarországon a latin típusú közjegyzőséget, azóta a közjegyzők nem állam alkalmazottként, hanem szabadfoglalkozásúakként – de az állam igazságszolgáltató tevékenységének részeként, független és pártatlan hatóságként – végzik tevékenységüket.

A nemzetközi konferencia első felében bemutatják a közjegyzői hivatásrend újjászületésének legfontosabb állomásait, és a közjegyzőség 25 éves történetét, amelynek eredményeként – a hatáskörei folyamatos bővülésének is köszönhetően – a jelentősen megerősödött közjegyzői kar hatékonyan vesz részt a perek megelőzésében és elhárításában, valamint a gyors jogérvényesítés elősegítésében.

A rendezvényen beszédet mond többek közt dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint José Maria Garcia Collantes, az Európai Közjegyzők (CNUE) elnöke, és José Marqueño de Llano, a Latin Közjegyzők Nemzetközi Uniójának (UINL) elnöke is.

Fókuszban a családi jogviták megelőzése

A konferencia középpontjában a családjogi kérdések, illetve a közjegyzők családjogban betöltött szerepe áll, a témát több szekcióban járják körül hazai és nemzetközi szakemberek – bírák, ügyvédek, közjegyzők és egyetemi oktatók. A szakmai előadások a családjogi kérdések széles spektrumát ölelik fel, fókuszba állítva a családi jogviták megelőzését.

A résztvevők pénteken a házassági vagyonjogi szerződések és a lakással való rendelkezés korlátai témájában hallhatnak előadásokat, míg a szombat délelőtti első szekcióban a hazai és külföldi előadók a közjegyző előtti közös megegyezésen alapuló bontás témakörét járják körül a nemzetközi tapasztalatokat és legjobb gyakorlatokat – brazil, román, észt, spanyol – bemutatva.

A másik szombati szekció középpontjában a családi vagyontervezés áll, amelynek keretében szó lesz a családi vállalkozások jogi buktatóiról, a bizalmi vagyonkezelés szerepéről a családjogi problémák kezelésében, valamint a házassági vagyonjogi szerződésekről is.

dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke Forrás: Magyar Országos Közjegyzői Kamara

Pénteken délután több hiánypótló, a Közjegyzői Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvet – egy jogtörténeti kordokumentumot, egy tanulmánykötetet és egy monográfiát is bemutatnak. A közjegyzői jubileum előtt két kötet tiszteleg.

Az Ünnepi tanulmányok a közjegyzőség jubileumára című kötet (szerkesztette: Bán Tamásné Tóth Dóra-Rokolya Gábor) közjegyzői szerzők által írt tizennégy tanulmánya felöleli a polgári jog és a polgári eljárásjog teljes spektrumát.

A rendszerváltás közjegyzői című könyv (Rokolya Gábor) huszonkilenc olyan közjegyző interjújának szerkesztett változata, amely visszapillantást ad a még közelinek számítható, de időben egyre távolodó korszakról. A Magyar közjegyzők a Délvidéken (Rokolya Gábor) című a délvidéki közjegyzők történetét járja körül, bemutatva az egykori Fiume speciális jogi helyzetét és a fiumei közjegyzőség történetét is.

A jogtörténeti monográfia a térség már feldolgozott politikai történetét egészíti ki, legfőbb célja az itt szolgálatot teljesítő magyar királyi közjegyzők sokoldalú szakmai, társadalmi és politikai tevékenységének bemutatása.