D.A.S. JogSzerviz: a fűtéssel kapcsolatos jogszabályok

műanyag flakon
Rengeteget használunk belőlük
Vágólapra másolva!
A levegő védelméről szóló kormányrendelet szerint tilos a légszennyezés, a diffúz forrás környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelő működtetése miatt fellépő levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz. A legálisan használható tüzelőanyagok között is van kifejezetten károsnak mondhatóak, és bár ezek teljes betiltása nem, de a szabályozás kialakítása 2020-tól várható – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Gombolai Éva kifejtette: sokan gondolják úgy, hogy két legyet ütnek egy csapásra, spórolnak a fűtőanyaggal és még a háztartási hulladékot is eltüntetik, ha az kerül a kályhába. Tagadhatatlan, hogy egyes helyeken a szegénység a kényszerítő erő, legtöbb esetben mégis inkább a tájékozatlanság és felelőtlenség okolható.

A legálisan használható tüzelőanyagok között is van kifejezetten károsnak mondhatóak, és bár ezek teljes betiltása nem, de a szabályozás kialakítása 2020-tól várható.

Ami már felelőtlenség és jogszabályellenes

Az azonban már a tudatlanságnak és felelőtlenségnek köszönhető, hogy tüzelőanyagnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető hulladék is bekerül a kályhákba – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ez az alattomos és megbocsáthatatlan a hulladékégetés. Alattomos, mert hiába ütközik jogszabályba, nehéz vele szemben fellépni még a hatóságoknak is. Megbocsáthatatlan, mert több korai elhalálozás írható a számlájára, mint gondolnánk.

Kormányrendelet a levegő védelméről

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: tilos a légszennyezés, a diffúz forrás környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelő működtetése miatt fellépő levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz.

Emiatt tilos a hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése.

Ez alól egyetlen kivétel, miszerint a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése megengedett. A festett ajtótokok, kiselejtezett bútorok tehát már nem tartoznak ebbe a körbe – hangsúlyozta dr. Gombolai Éva.

Mérgező anyagok szabadulnak fel

A statisztikák szerint a közlekedési balesetekhez képest tízszer annyi ember korai halálát okozza a légszennyezettség. Az egészségre fokozottan veszélyes kisméretű szálló-por kibocsátás közel kétharmadát a lakossági fűtés okozza.

Amikor tehát valaki plüssállatkákat, műanyagot és bármilyen más hulladékot éget el a kályhában, kandallóban, hogy azzal fűtsön, olyan mérgező anyagokat és apró méretű porszemcséket ontja tele környezetébe (a sajátjába is), amelyek belélegezve a tüdőbe, onnét pedig a véráramba jutva súlyos betegségeket okoznak.

Forrás: AFP/Joseph Eid

Ezek az apró szemcsék nem csak önmaguk miatt, de az égetés során felszabaduló és rajtuk könnyedén megtapadó mérgező anyagok miatt is veszélyesek. Ugyancsak ezeken „utazva" kerülnek a szervezetbe baktériumok, vírusok és gombák is.

Az olcsóbb fűtési módozatok tehát az orvosi költségeinken mutatkoznak meg, egészségünk a tét. Tájékozódjunk, beszélgessünk szomszédjainkkal a kérdésről, gondolkozzunk hosszútávon – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.