Vágólapra másolva!
Nem írja elő jogszabály vagy nemzetközi egyezmény, de ha rövidebb időre utazik az egyik szülő a gyermekével külföldre, érdemes ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát magával vinnie. Nagyobb biztonságot jelent, ha mindezt közjegyzői okiratba is foglaljuk – értesült az Origó a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától.
Vágólapra másolva!

A hatósági ellenőrzés során még nagyobb garanciát jelent, ha a nyilatkozatot közjegyzői okiratba foglaltatják vagy a nyilatkozattevő aláírását közjegyző hitelesíti, és a közjegyzői okiratot – ha a célország az Apostille-egyezmény részese – még Apostille felülhitelesítéssel is ellátják.

A hitelesített dokumentumok beszerzése egy átlagos utasbiztosítás áránál nem kerül többe, viszont a hatóságok a legtöbb esetben elfogadják azt, ha külföldön ellenőrzésre kerülne sor.

Hosszabb külföldi tartózkodás – például munkavállalás, hosszabb nyaralás –, vagy letelepedés esetén ugyanakkor feltétlenül ajánlott a hozzájáruló nyilatkozat a másik szülőtől, ha a gyermek csak az egyikükkel lépi át a határt. Akkor is igaz ez, ha a szülők már elváltak vagy nem is szülővel, hanem más rokonnal, ismerőssel utazna a gyermek.

Érdemes közokiratba foglalni

A hozzájáruló nyilatkozatot nem muszáj közjegyzői okiratba foglalni vagy akár aláírás-hitelesítéssel ellátni, a külföldi hatóságok számára sok esetben elegendő egy magánokirat is. Érdemes mégis közjegyzőhöz fordulni, mert a közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat közokirat, ezért jóval nagyobb a valószínűsége, hogy azt a külföldi hatóságok feltétel nélkül elfogadják.

Hiteles fordítás is készülhet a közjegyző előtti beleegyezésről, vagy a nyilatkozó fél eleve idegen nyelven is megírhatja azt. A közjegyző aláírásával és pecsétjével ellátott okiratot külföldi felhasználás céljából külön kérelemre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemzetközi felülhitelesítéssel (ún. Apostille-jal) látja el, amelyet nemzetközi egyezmény alapján a világ 115 országában ismernek el.

(Maga a közjegyzői okirat vagy az aláírás-hitelesítés is készülhet idegen nyelven, ehhez azonban olyan közjegyzőhöz kell fordulnunk, aki rendelkezik az adott nyelvre vonatkozó nyelvi jogosítvánnyal.)
Így, ha a külföldi hatóság érdeklődne a gyermek státusza felől, egyértelműen és közokirattal bizonyítható, hogy a gyermek nem jogellenesen tartózkodik külföldön.

Egy átlagos utasbiztosítás árába kerül

Az aláírás-hitelesítéssel és a nemzetközi felülhitelesítéssel is ellátott nyilatkozat nem kerül többe pár ezer forintnál, azaz egy átlagos utasbiztosítás áránál, és gyorsan beszerezhető: a közjegyzőnél és a MOKK-nál is adott esetben percek alatt elkészülnek az iratok.

A hozzájáruló nyilatkozat okiratba foglalásához mindössze a nyilatkozatot tevő (a gyerekkel nem utazó) szülőre, az ő okmányaira valamint a gyermek(ek) adataira van szükség. Amennyiben a szülő csak aláírás-hitelesítést kér, akkor az okmányokon kívül a már megírt hozzájáruló nyilatkozatot is el kell vinni a közjegyzőhöz, és azt majd előtte kell aláírni.

Forrás: Thinkstock

Huzamosabb ideig a másik szülő hozzájárulása nélkül külföldre vinni a gyermeket – akkor is, ha az adott szülőnél van elhelyezve – jogellenes cselekedetnek minősül, adott esetben bűncselekményt is megvalósíthat. Függetlenül attól, hogy a szülők együtt élnek-e, vagy elváltak, ilyen esetben célszerű és indokolt a gyermek külföldre viteléhez írásban beleegyeznie a szülőtársnak.

Ha a másik szülő nem adta a hozzájárulását, illetve engedélyét, a gyámhivatal döntését kell kérni a gyermek huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölésére.

Határozott idejű külföldi tartózkodás esetén érdemes belefoglalni a nyilatkozatba a külföldön tartózkodás idejét, annak végső időpontját. Ekkor a hozzájárulás csak erre az időszakra fog vonatkozni. Ezáltal az itthon maradó szülő bebiztosítja, hogy a másik szülő a megállapodás szerint tartózkodjon a gyermekkel külföldön, ellenkező esetben pedig felléphet a hatóságoknál.