Amire nyaralás során is figyelni kell

tenger, strand, nyár, mobil, mobiltelefon, okostelefon
Nem az a kérdés, hogy használunk-e a nyaralás alatt telefont, hanem inkább az, hogy mennyit használjuk.
Vágólapra másolva!
A külföldi nyaralások, utazások során rendkívül fontos, hogy biztosítási szerződést kössünk. Azonban azt is tudni kell, hogy hiába van utasbiztosítási szerződésünk, nem mindig fizet a biztosító. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint az alábbi dolgokra kell figyelni a káresemény elkerülése érdekében.
Vágólapra másolva!

A biztosítási szerződéskötéskor különös tekintettel kell lenni arra, hogy valóban megfelelő lesz-e számunkra az adott biztosítási szerződés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tevékenységünkre illő biztosítási szerződést kell kötni – fejtette ki dr. Burján Zsuzsanna.

Tehát, más konstrukciót hordoz magában egy túrázásra kötött szerződés és megint mást egy tengerparti nyaralásra, vagy városnézésre vonatkozó szerződés. Ez tehát a legfontosabb.

Amikor azonban már megkötésre került a szerződés, akkor is bizonyos kötelezettségek terhelik a biztosítottat annak érdekében, hogy megelőzze, elkerülje az érintett biztosítási esemény bekövetkeztét.

A kármegelőzési kötelezettség

Ez azért nagyon fontos, mivel a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint, a biztosított személyt kármegelőzési kötelezettség terheli. Ebből következik az, hogy amennyiben ezt az általános követelményt az érintett személy megszegi, akkor a biztosító mentesüléséhez is vezethet, tehát megtagadhatja a szolgáltatását.

Ugyanis, amennyiben a biztosítási esemény a biztosított, vagy hozzátartozójának szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartásának következménye, a biztosító mentesül a szolgáltatási kötelezettsége alól.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az utasbiztosítási szerződések tipikusan fedezetet nyújtanak a lopáskárokra. Persze, hogy milyen mértékben, az mindig a szerződési feltételek részletszabályaiban rejlik.

Ugyanakkor előfordult olyan eset, amikor a strandon őrizetlenül hagyták a biztosítottak a táskáikat és a benne lévő értékeiket, irataikat. Egyszerűen mindenki egyszerre ment be úszni a tengerbe.

Forrás: Origo

Ez alatt az idő alatt a táskákat ismeretlen személy „kirámolta". A biztosító a szolgáltatást megtagadta, mondván, hogy az érintett személyek súlyosan gondatlanul jártak el, hisz a minimális lépést sem tették meg az értékeik, irataik védelmében - mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ilyen esetek azok is, amikor egy balesetre azért kerül sor a nyaralás során, mert a bérelt gépjárművet vezető biztosított ittas állapotban vezette, vagy esetleg kiderült, hogy nem volt vezetői engedélye.

Ezek szintén olyan esetek, melyek kifejezetten a biztosított személy szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartására vezethetőek vissza.

Ilyenkor tehát a biztosító a kifizetést és a szolgáltatást biztosan megalapozott módon fogja visszautasítani – mondta végezetül dr. Burján Zsuzsanna.