D.A.S. JogSzerviz: hogyan vehetjük ki a szabadnapjainkat?

hőség nyár meleg kánikula margitsziget Hőség illusztráció a Margitszigeten
Hőség illusztráció a Margitszigeten
Vágólapra másolva!
Nyáron gyakori, hogy a hosszú hétvégék idejét, esetleg a nyaralás időpontját az időjáráshoz igazítjuk, vagy esetleg váratlan és egyben kihagyhatatlan last minute utazási ajánlatot találunk a neten. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy van-e még elég idő kivenni a szabadságot. Elenged-e majd a főnök? Érdemes tisztában lennünk a vonatkozó jogi háttérrel – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkavállalót megillető szabadságot minden esetben a munkáltató köteles kiadni. A munkavállalót azonban előzetesen meg kell hallgatnia, de a munkavállaló kérései a munkáltatót általános jelleggel nem kötik a szabadság kiadásával kapcsolatban – fejtette ki dr. Sári Judit.

Ez a főszabály. Ahol pedig főszabály van, ott minden bizonnyal kivétel is. Nincs ez másképp a szabadság kiadása kapcsán sem.

Munkavállalói jogok és kötelezettségek

Hiszen a munkavállaló – a munkaviszony első három hónapját kivéve - évente hét munkanap erejéig – legfeljebb két részletben – jogosult rendelkezni szabadnapjaival.

Ami minden esetben fennáll, az a bejelentési kötelezettség – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A jogszabály ugyanis akként rendelkezik, hogy munkavállalóként kérésünket legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt jeleznünk kell munkáltatónk felé.

A bejelentés nincs formai követelményekhez kötve, de javasolt azt írásban megtenni, melynek átvételét később igazolni tudjuk (például levél, email, stb.).

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Így tehát ha 15 napon belül jelezzük igényünket, a munkáltató nem köteles azt jóváhagyni, emiatt pedig fennáll annak veszélye, hogy jogszerűen megtagadja a szabadság kiadását.

Összegzés

Dr. Sári Judit szerint összegezve a fentieket, ha már nagyjából előre látjuk, hogy mikor szeretnénk nyaralni, esetleg egy hosszú hétvégét eltölteni a Balaton partján, a 15 nap szem előtt tartásával jelezzük igényünket a munkáltató felé.

Ha így járunk el, még mindig dönthetünk úgy, hogy mégsem élünk a lehetőséggel – például a kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt.

Ellenkező esetben viszont számolnunk kell a nemleges válasszal, és egyben akár azzal is, hogy egy napokig tartó kánikulát a tóparti nyaraló helyett a munkahelyi irodában leszünk kénytelenek átvészelni.