Két főnök? Egy atipikus foglalkoztatási forma a munkajogban

Förtelmes főnökök 2
Vágólapra másolva!
Hazánkban még viszonylag új lehetőségnek számít, és a gyakorlatban nem is terjedt el az a foglalkoztatási forma, amely során egy munkavállalót egy munkakörre több munkáltató foglalkoztat – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldalak elterjedésével sokkal könnyebbé vált olyan eszközök, szolgáltatások gyors és hatékony beszerzése, amelyek korábban csak bonyolult és költséges módon álltak rendelkezésünkre. Ilyen formában megoszthatjuk lakásunkat, kocsinkat, fűnyírónkat.

Megoszthatjuk a munkavállalónkat is? A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint létezik egy olyan jogi megoldás, amely mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak előnyös lehet.

Még új lehetőségnek számít

Hazánkban még viszonylag új lehetőségnek számít, és a gyakorlatban nem is terjedt el az a foglalkoztatási forma, amely során egy munkavállalót egy munkakörre több munkáltató foglalkoztat.

Az elsőre furcsának, vagy akár meghökkentően tűnő megoldás azonban pontosan azon az elven alapul, amin a megosztás fenti példái. Bizonyos esetekben minden érintett fél számára megoldást jelenthet egy korábban csak bonyolult, többes jogviszonyrendszer kiváltásával.

A titok abban rejlik, hogy a felek felismerjék, hogy az ő helyzetükre van kitalálva ez a foglalkoztatási forma – mutattak rá a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Két esetkör létezhet

Az egyik esetkör az, amikor a munkáltatók között eleve fennáll valamilyen gazdasági vagy jogi kapcsolat. Például az egy vállalatcsoporthoz tartozó cégek esetén a fizikai jelenlétet nem igénylő munkakörökre nem szükséges minden vállalatnak ugyanazt a munkavállalót részmunkaidőben foglalkoztatni.

Így a könyvelési, informatikai feladatok csak kiragadott példák azokra a munkakörökre, amelyekben az egyébként is együttműködő, vagy egymással kapcsolatban álló cégek közösen alkalmazhatnak egy munkavállalót.

A másik esetkör az, amikor a munkáltatók tevékenysége ugyan nem áll egymással kapcsolatban, de a fizikai közelség megalapozza a közös munkavállaló alkalmazásának lehetőségét. Míg nagy irodaházak esetén általában az üzemeltető alkalmazza a recepcióst, kisebb cégek, irodák esetén kifejezetten gazdaságos lehet a közös alkalmazott erre a munkakörre.

Gondosan kell megkötni a munkaszerződést

A munkaszerződés megkötése során természetesen ebben az esetben is nagy gonddal kell eljárni. Nem csak a munkaidő praktikus beosztása, az utasítások összehangolhatósága érdemel kiemelt figyelmet.

Forrás: InterCom

A Munka Törvénykönyve a munkavállaló biztonsága érdekében ilyen esetekre előírja, hogy a munkaszerződésben ki kell jelölni azt a munkáltatót, aki a munkabér megfizetésére köteles. A kijelölt munkáltató saját nevében teljesíti a munkabérrel kapcsolatos adókötelezettséget is. Természetesen a munkáltatók külön megállapodásban rendezhetik az egymás közötti elszámolásuk módját.

A munkavállaló részére is nagyobb biztonságot és rugalmasabb lehetőséget biztosít ez a foglalkoztatási forma, hiszen nem több részmunkaidős állást kell összehangolnia, illetve a munkáltatók egyetemlegesen felelnek a munkaviszonyból fennálló igényekért.

A több munkáltatóval létesített munkaviszonyt eltérő megállapodás hiányában bármely munkáltató, vagy a munkavállaló nyilatkozata megszünteti, illetve a törvény erejénél fogva megszűnik, ha a munkáltatók száma egyre csökken.

A szabályozás a felek megállapodásának tág teret biztosít, így határozott álláspontunk, hogy körültekintő szerződéskötéssel olyan munkaviszony jöhet létre, mely minden érintett fél számára hordoz előnyöket a hagyományos lehetőségekhez viszonyítva.

Különösen a tartós megbízási viszonyok egy körének kiváltására lehet alkalmas – mondták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.