A kerékpáros biztosítások kérdései

baleset
Nyárlőrinc, 2016. május 22. Rendőrök helyszínelnek 2016. május 22-én a 44-es főúton, Nyárlőrinc határában, ahol egy személygépkocsi elgázolt egy kerékpárost. A kerékpáros a főút túloldalán lévő dűlőútra akart áttérni, amikor elgázolták. A balesetben a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. MTI Fotó: Donka Ferenc
Vágólapra másolva!
A tavasz kezdetével beindul a kerékpáros szezon is, amely a D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint kiélezett helyzetet jelent a közúton közlekedő járművek számára. Mind az autósoknak, mind pedig a kerékpárosoknak fokozottan célszerű figyelniük a közlekedés során, annak érdekében, hogy a közlekedési baleseteket elkerüljék. Azonban hogyan tud a kerékpáros felkészülni a hasonló helyzetekre?
Vágólapra másolva!

A fenti kérdést elsősorban a kárrendezésre tekintettel érdemes megválaszolni – fejtette ki dr. Burján Zsuzsanna.

A gond ugyanis az, hogy míg a gépjármű üzembentartójának kötelezettsége a felelősségbiztosítási szerződés megkötése és fenntartása, addig ilyen kötelezettség nem terheli a kerékpárost.

A felelősségbiztosítási szerződés jelentősége

Ennek azért van jelentősége, mivel ha egy személygépkocsival okoznak kárt a kerékpáros részére, úgy ez utóbbi a gépjárműre megkötött felelősségbiztosítási szerződés terhére rendeztetheti a kárigényét.

Ugyanakkor fordított helyzetben, tehát, ha egyértelműen a kerékpáros felelősségére vezethető vissza a baleset bekövetkezte, akkor sajnos a kerékpáros saját vagyonával felel az általa okozott károkért. Ez pedig lényeges különbség, különösen, ha egy igen magas összegű, netán személyi sérüléssel járó igényérvényesítésről van szó.

Számtalan biztosítási termék létezik

Ma már a biztosítási piacon számtalan olyan biztosítási termék létezik, mely ezt a piaci rést kihasználva, kifejezetten a kerékpárosokra fókuszál. Akár egyesületen keresztül, akár közvetlenül az érintett biztosítóknál köthető már kifejezetten kerékpárosoknak szóló biztosítási szerződés.

Ezek tipikusan balesetbiztosítási konstrukciót is magukban foglalnak, illetve felelősségbiztosítási szerződéshez kapcsolódó szolgáltatást is nyújtanak – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: MTI/Donka Ferenc

A balesetbiztosítás során, a szerződésben meghatározott és balesetből eredő sérülésre nyújt a biztosító biztosítási összegkifizetést, vagy más, természetbeni szolgáltatást. Mindig a terméktől, illetve az általános szerződési feltételektől függ, hogy milyen balesetekre térít a biztosító.

Ugyanakkor a felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosító szolgáltatása arra irányul, hogy a kerékpáros, tehát a biztosított által kerékpározás közben okozott károkat, a szerződésben meghatározott összeg erejéig a kerékpáros helyett megtéríti.

Ha valaki abban gondolkodik, hogy ilyen típusú szerződést köt, akkor javasolom, hogy a szerződéskötéskor pontosan járja körbe, hogy milyen biztosítási eseményekre és milyen szolgáltatást nyújt a biztosító.

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mire tarthatunk igényt a biztosító társasággal szemben – mondta végezetül dr. Burján Zsuzsanna.