D.A.S. JogSzerviz: egy szavunkba sem kerül a nyugdíjemelés

nyugdíjas sportolók
nyugdíjas sportolók
Vágólapra másolva!
Idén az általános nyugdíjemelkedésen felül további juttatásokkal számolhatunk, ha nyugdíj mellett dolgozunk. De hogyan juthatunk hozzá ehhez az emelt összeghez? Kell-e bármilyen kérelmet kitöltenünk az igényléshez? A D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körül a témát.
Vágólapra másolva!

Az idei évtől megváltoztak a jogszabályok és azon nyugdíjasok számára, akik nyugdíj mellett dolgoznak, a nyugdíjnövelés megállapítása hivatalból történik. Ez azt jelenti, hogy még csak kérelmet sem szükséges benyújtanunk e célból.

Nyugodtan hátradőlhetünk, az ügyben illetékes Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (továbbiakban ONYF) nem fog rólunk megfeledkezni – mondta el dr. Sári Judit.

Legkésőbb október végéig

A D.A.S JogSzerviz szakértője szerint azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy az emelt összeghez még nem jutunk hozzá ez év elején.

Attól függően, hogy a nyugdíj mellett milyen jövedelemre tettünk szert és milyen jogviszonyon keresztül, a jogszabály különböző határidőket szab meg a növelés megállapítására. De legkésőbb 2017. október 31. napjáig minden érintettre sor kerül.

Mikortól jár az emelt díj?

Fontos, hogy az emelt díj a jövedelem megszerzését követő naptári év január 1-jétől illet meg minket, függetlenül attól, hogy a határozat mikor születik meg. A nyugdíjfolyósító szerv pedig egy összegben utalja majd át a visszamenőleges időre járó díjat.

Akik a 2016. január 1. napját megelőző időszakban szerzett jövedelmük után nem kérték az emelést, duplán jól járnak, hiszen az új szabályok szerint automatikusan hozzájutnak az emelt összegű nyugdíjhoz, az inflációt követő nyugdíjnövelés mellett.

A jogszabályváltozás könnyítést jelent

Abban a nem várt esetben, ha a keresőtevékenységet folytató nyugdíjas az előtt elhalálozik, hogy megállapították volna a nyugdíj összegének növelését, még mindig van lehetőség az összeg felvételére.

Fotó: Kádár Adrián

Az elhunyt után hozzátartozói nyugellátásra jogosult személy kérheti a jogszerző nyugdíjának növelését, hiszen arra az elhunyt jogosult lett volna az előzetes járulékfizetés alapján. Ez pedig pozitív kihatással van a hozzátartozói nyugdíj mértékére is.

Összegezve a fentieket, a jogszabályváltozás olyan szempontból jelent könnyítést, hogy immár a jogosultnak nem kell külön kérelmeznie a nyugdíj mellett végzett munka után járó nyugdíjemelkedést. – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Arról az ONYF hivatalból gondoskodik.

Mindenesetre, ha jogosultként a ránk irányadó határidő lejártát követően sem jutunk hozzá az emelt összeghez, érdemes első körben egy írásbeli panasszal élni az illetékes szerv felé. Lehet, hogy csupán adminisztrációs hiba áll a háttérben – mondta el végezetül dr. Sári Judit.