Idén Balatonfüreden lesz az éves közjegyzői kollokvium

Balaton vitorlás szennyezés
Balatonfüred, 2014. május 17. Évadnyitó vitorlásverseny Balatonfüreden 2014. május 17-én. Az iForex Nagydíjra 117 hajó nevezett 31 kategóriában, mintegy 600 versenyzővel. MTI Fotó: Turcsi Gábor
Vágólapra másolva!
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hagyományaihoz híven idén is megrendezi az éves, Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumot, a közjegyzők ezen a héten Balatonfüreden találkoznak. A pénteki nyitónapon felszólal Trócsányi László igazságügyi miniszter, a rendezvény védnöke, a kollokvium központi témája pedig a Polgári perrendtartás megújulása, a megváltozó területek bemutatása lesz.
Vágólapra másolva!

Idén novemberben Balatonfüreden rendezik meg a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Győri Közjegyzői Kamara szervezésében az éves, Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumot. Az esemény védnöke dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki maga is felszólal a pénteki nyitónapon.

A kollokvium központi témája pedig a Polgári perrendtartás megújulása, a megváltozó területek bemutatása lesz. A Polgári perrendtartás az egyes perek lefolytatását határozza meg és szabályozza, így kiemelt jelentősége van a peres eljárások egyszerűsítésében.

1952-es hatálybalépése óta a Polgári perrendtartásról szóló törvényt (1952. III.) az elmúlt évtizedekben számtalanszor módosították, azonban a jelenlegi kodifikációs folyamat végeredménye az eddigi legátfogóbb frissítés, modernizálás – tudta meg az Origó a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától.

A két napos Kollokviumot dr. Molnár Balázs, a győri kamara és dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke nyitja meg. Az új Polgári perrendtartás elfogadott változatát dr. Németh János, a Pp. Kodifikációs Főbizottság elnöke, a T/11900 számú törvényjavaslatot pedig dr. Wopera Zsuzsa, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa mutatja be.

Miként arról az Origó beszámolt, tavaly Siófokon a 27. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium témája az öröklés, az öröklési szerződés, illetve öröklés határon belül és kívül egyaránt volt. Magyarország az egyszerűsödő nemzetközi rendszer kidolgozásában vezető szerepet játszott, ezért kapta megtiszteltetésként a rendezvény megszervezésének lehetőségét.

2014-ben pedig a 26. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium Egerben tartott éves kollokviumának fő témáját az új Polgári törvénykönyv volt. A külföldi és hazai közjegyzők akkor a Ptk. általánosságain túl a speciális rendelkezések vizsgálatával kaptak teljes képet az új törvény hatályba lépését követő helyzetről.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara épülete Fotó: Hajdú D. András [origo]