Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kezdeményezésére Magyarországon is egyszerűsödik a bankszámlák közötti váltás – hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

A nemrégiben megjelent kormányrendelet szerint 2016. október 29.-e után a számlaváltást a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztónak számlaváltási meghatalmazással kell kezdeményeznie az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónál írásban.

Dr. Vida Miklós kifejtette: ha az érintett fizetési számlának több tulajdonosa van, akkor a számlatulajdonosok kizárólag csak együttes számlaváltási meghatalmazást adhatnak.

A számlaváltási meghatalmazás átvételét követő két munkanapon belül az új pénzforgalmi szolgáltató köteles felkérni a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltatót arra, hogy a számlaváltási meghatalmazásban megjelölt adatokat adja át az új pénzforgalmi szolgáltató részére.

A korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató nem utasíthatja vissza a fogyasztó számlaváltási meghatalmazását. Amennyiben a számlaváltás kapcsán a régi- vagy az új pénzforgalmi szolgáltató a kormányrendeletben meghatározott kötelezettség megszegi, az a pénzforgalmi szolgáltató kártérítési felelősségét vonja maga után.

Mit kérhet, mire jogosult a fogyasztó?

A számlaváltási meghatalmazásban a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztó kérheti, hogy a számlaváltással érintett valamennyi fennálló rendszeres átutalási megbízás teljesítéséhez szükséges adatokat és a beszedési felhatalmazások adatait a régi pénzforgalmi szolgáltató adja át az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak és amennyiben külön kérte, akkor a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztónak is.

Ezen kívül a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztó kérheti, hogy a számlaváltást megelőző 13 hónapban a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztó a fizetési számlájára beérkező rendszeres átutalásokra és a beszedők által kezdeményezett ismétlődő beszedési megbízásokra vonatkozó adatokat régi pénzforgalmi szolgáltató adja át az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak és külön kérelemre a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztónak is.

Az adatszolgáltatást a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak 5 munkanapon belül teljesítenie kell – hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Ezen két esetben történő adatszolgáltatásért a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató sem a fogyasztónak, sem pedig az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak nem számíthat fel díjat vagy költséget. Minden más esetben a korábbi és az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltató kizárólag tényleges ráfordításaival arányos, ésszerű díjat állapíthat meg a számlaváltás kapcsán.

Ezen felül a fizetésiszámla-tulajdonos fogyasztó a meghatalmazásban megjelölheti azt a napot, amelytől kezdődően korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató már nem írhat jóvá a beérkező átutalásokat, illetve azt a napot is, amelyen a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak a fizetési számlán lévő pozitív egyenlegű összeget át kell utalnia az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónál nyitott vagy vezetett fizetési számlára.

A korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak haladéktalanul tájékoztatnia kell a fogyasztót, amennyiben fennálló kötelezettségei akadályozzák fizetési számlájának megszüntetését.

Fotó: Mudra László - Origo

Dr. Vida Miklós felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a fizetési-számlaszerződés megszüntetésének és a felek közötti elszámolásnak nem lehet akadálya, hogy a fogyasztó a fizetési számlát szolgáltatáscsomagban veszi igénybe, vagy a fogyasztó és a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató között egyéb üzleti kapcsolat is fennáll.

A változtatások célja és várható haszna

Az új kormányrendelet nem csak a magyarországi, hanem az Európai Gazdasági Térségen belüli számlaváltásokat is megkönnyíti.

A kormányrendelet a másik EGT-államban működő pénzforgalmi szolgáltatónál történő fizetési számla megnyitásának megkönnyítése érdekében a fizetési számlát vezető magyar pénzforgalmi szolgáltató részére előírja, hogy fogyasztó kérésére a fogyasztó részére kimutatást kell készíteni az érvényes rendszeres átutalási megbízásokról, az érvényes beszedési felhatalmazásokról, és a megelőző 13 hónapban a fogyasztó fizetési számláján jóváírt ismétlődő beérkező átutalásokról, valamint a fogyasztó számlájának terhére teljesített beszedési megbízásokról.

A kimutatást alapvetően magyar illetve a fogyasztóval kötött megállapodás alapján kikötött más nyelven kell elkészíteni. A korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató és az új számlavezető pénzforgalmi szolgáltató a kimutatást a felhasználás céljától függetlenül díj- és költségmentesen köteles a fogyasztó rendelkezésére bocsátani – összegezte végezetül a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.