Egyszerűsödtek és átláthatóbbá váltak az építésügyi szabályok

opera, operaház, a Magyar Állami Operaház nézőtere
Budapest, 2009. szeptember 24. A Magyar Állami Operaház nézőtere, a kupolában Lotz Károly: A Zene megdicsőülése című alkotásával. 2009. szeptember 27-én 125 éves évfordulóját ünnepli az intézmény, amelynek ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József császár jelenlétében. Az Operaház neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján, gazdagon díszített belső tereinek kialakításában olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
A Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértői szerint a befektetők szeretik az átlátható, stabil és lehetőleg nem túl bonyolult jogi környezetet. Az elmúlt időszak jelentős előrelépése, hogy az építésügyi szabályok sokban egyszerűsödtek és átláthatóbbá váltak, és kedvezően hatnak az adókedvezményekkel, az új lakások áfájával és a műemlék épületekkel kapcsolatos változások is.
Vágólapra másolva!

Dr. Dessewffy Alice és dr. Szabó Csaba szerint bár a magyar tőke még nem veheti fel a versenyt a külföldi befektetőkkel, ám örömteli változás, hogy a magyar beruházók is folyamatosan előrelépnek és egyre több kisbefektető jelenik meg ingatlanpiacon.

Mivel a tapasztalatok szerint a befektetők szeretik az átlátható, stabil és lehetőleg nem túl bonyolult jogi környezetet, így már az is komoly jelentőséggel bírt, amikor a kvázi egységes illetékmérték bevezetésre került. Ehhez képest sokkal nagyobb lépés az, hogy az építésügyi szabályok sokban egyszerűsödtek és átláthatóbbá váltak. Ezen felül pedig természetesen fontos szerep jut az adókedvezményekkel összefüggő változásoknak, így az új lakások áfájával, vagy a műemlék épületekkel kapcsolatos kedvezményeknek.

Az elmúlt időszakban tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés kapcsán a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértői utaltak rá, hogy az egyik ügyfelük, aki egy nemzetközileg elismert befektető cégcsoport vezetője szerint a jelenlegi felívelés törvényszerű, hiszen a magyarországi árak még a régióban is alacsonynak számítottak, nemhogy nyugat-európai viszonylatban.

A külföldiek szerint a régióban jó a magyar infrastruktúra

A kérdés azonban az, hogy amikor az árak már elérnek egy szintet - ez szerinte körülbelül 3 év -, akkor még mindig vonzó lesz-e Magyarország a befektetők számára. Ha még azután is vonzó lesz, akkor egy új évtized nyílik a magyarországi befektetések előtt talán már „első ligás" feltételekkel.
Külföldi ügyfeleik szerint egyébként Magyarország infrastrukturálisan jobb, mint a többi kelet- vagy közép-európai ország, de az csak az országon múlik, hogy tud-e hosszú távon befektetésbarát környezetet biztosítani. Ebben az irányban történtek már lépések, így például egy-egy élénkítő csomag bevezetésével.

Ezek közül kiemelhető, hogy a csok és egyéb lakástámogatások pozitív hatást gyakorolnak a társasház építésére alkalmas telkek és lakások piacán, sőt remélhetőleg ez a lendület még sokáig kitart.

Fellendülő turizmus és műemlék épületek

A műemlék épületekkel kapcsolatosan kilátásban lévő adójogszabály-változások pedig sokat segíthetnek, és remélhetőleg meghozzák a főváros és történelmi városaink számára azt a befektetői erőt, amely visszaemelheti Budapestet és legalább egy-két vidéki nagyvárost a világ legkedveltebb célpontjai közé.

Már most is érezhető a turizmus fejlődése és ennek köszönhetően a szálloda és különféle szálláshely befektetések megélénkülése. A Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Irodánál is szép számmal jelentkeztek olyan szállodaláncok, akik szívesen jönnének Budapestre.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a megbízók egy jogi probléma megoldását kérik, például, egy projekt több tulajdonosa között vita alakul ki. Vagy, az előzetesen elképzelt projekt megvalósítása jogi akadályokba ütközik.

dr. Dessewffy Alice, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője : Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda

Esetleg az ingatlant tulajdonló cég részben önhibáján kívül felszámolás alá kerül, illetve jogos vagy jogosnak vélt, harmadik személytől származó igények merülnek fel az ingatlannal kapcsolatban, netán egyszerűen a cég anyagi helyzete már nem teszi lehetővé az egyre sűrűsödő problémák megoldását) akkor iroda értékeli a jogi helyzetet és az ügyfél lehetőségeit.

Ilyen esetekben nem egyszer a legjobb megoldást az ingatlan részben, vagy egészben való értékesítése vagy a projekttársaság üzletrészeinek, részvényeinek az átruházása jelenti. Persze vannak ennél egyszerűbb ügyek is, mint amikor például az ügyfél körünkbe tartozó ingatlanfejlesztők adják el a korábban, sok évvel ezelőtt felépített ingatlanaikat – húzta alá végezetül dr. Dessewffy Alice és dr. Szabó Csaba.