Dentons: papír alapú okiratok alkalmazása elektronikus kapcsolattartás esetén (6. rész)

papirmunka papír cég üzlet munka
Businessman working on paperwork
Vágólapra másolva!
A felek, a jogi képviselők és a bíróságok közötti elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályokban alapvető változás következett be Magyarországon. A Réczicza Dentons Europe LLP szakértője, dr. Juhász László, mindenre kiterjedő, átfogó elemzésben mutatja be a legfontosabb tudnivalókat; most a hatodik részt olvashatják, az első öt rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Önmagában az a tény, hogy a felek a bírósággal elektronikusan tartják a kapcsolatot, nem zárja ki azt, hogy papír alapon kerüljön benyújtásra egy okirat vagy beadvány, illetve a bíróság papír alapon küldjön értesítést a fél részére. Ezeket a lehetőségeket a törvény szabályozza, illetve pontosan körülírja a papír alapú beadványok fogalmát, kézbesítésének módját – ismertette a Dentons szakértője.

A felek beadványa

a) A bizonyítási eljárásban papír alapú okirat bemutatására, megtekintésére különösen akkor kerülhet sor, ha az eredetileg papír alapú bizonyítékok nagy mennyisége miatt azok digitalizálása aránytalan nehézséggel járna, vagy ha a papír alapú okirat valódisága vitás. A papír alapú benyújtást a bíróság hivatalból és a fél indítványára is elrendelheti (Pp. 394/B.§ (6) bekezdés).

b) Akkor is sor kerülhet a papír alapú okirat benyújtásra, ha a jogi képviselő nélkül eljáró fél vállalta az elektronikus kapcsolattartást, de papír alapú kapcsolattartásra való áttérés engedélyezését kéri (Pp. 394/B.§ (7) bekezdés).

c) Az a fél, aki elektronikus eljárásra nem köteles, a jogi képviselet visszavonására irányuló nyilatkozatát papír alapon is benyújthatja (Pp. 394/C.§ (10) bekezdés).

d) A törvényben meghatározott esetekben a bíróság az elektronikus úton kapcsolatot tartó fél részére az iratot papír alapon kézbesíti.

e) A keresetlevél kézbesítése minden esetben papír alapon történik. Az elektronikus úton benyújtott keresetlevél jogszabályban meghatározott módon készített papír alapú másolatát kézbesíti a bíróság az alperes részére (Pp. 394/B.§ (5) bekezdés).

f) A papír alapú kapcsolattartásra való áttérés engedélyezése iránti kérelmet elutasító végzését a bíróság papír alapon kézbesíti (Pp. 394/B.§ (8) bekezdés, 394/C.§ (11) bekezdés).

g) Ha az iratot azért nem lehetett kézbesíteni, mert az elektronikus úton kapcsolatot tartó nem hozta létre a kézbesítési rendszer azon szolgáltatását, amelyen keresztül részére a bírósági iratokat kézbesíteni lehet vagy ezt a szolgáltatást megszüntette, az elektronikus úton kapcsolatot tartót a bíróság pénzbírsággal sújtja és a bírósági iratot papír alapon kézbesíti. (394/H § (9) bekezdés)

A beadvány benyújtása adathordozón

A törvény lehetőséget ad arra, hogy egy beadvány vagy mellékletei nem a perkapu igénybevételével elektronikus úton vagy papír alapon, hanem adathordozón kerüljenek benyújtásra. A 2016. évi XL. tv. indokolása ezzel kapcsolatban az alábbiakat emeli ki – hangsúlyozta dr. Juhász László.

„Az internet alapú kommunikációs csatornák sérülékenysége miatt (a már hivatkozott lassú feltöltés, az informatikai rendszer korlátozott erőforrásai miatti technikai anomáliák, a kapcsolat pillanatnyi megszakadása miatt a feltöltés megszakadása és újrakezdődése, amely egyes esetekben mulasztással járhat) célszerűbbnek mutatkozik, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghatározott nagyobb méretű fájlok darabolással történő feltöltése helyett a rendszer áttérjen a fizikai adathordozón (CD, DVD, pendrive, merevlemez) történő benyújtásra, amely biztonságosabbá teszi e dokumentumok elektronikus beadását.

A célszerűség érdekében az adathordozókat eggyel több példányban kell benyújtani, mint ahány fél a perben érdekelve van. Az adathordozókat pedig a maguk fizikai valójában a bíróság fogja postai úton kézbesíteni az érdekeltek részére."

Mit tekintünk adathordozónak?

Az adathordozó fogalmát a 2015. évi CCXXII. tv. értelmező rendelkezéseit tartalmazó 1.§ 45. pontja adja meg.

Eszerint tartós adathordozó: olyan eszköz, amely a címzett számára lehetővé teszi a neki címzett adatoknak az adat céljának megfelelő ideig történő tartós tárolását és a tárolt adatok változatlan formában és tartalommal történő megjelenítését. Ilyen eszköz különösen az USB kulcs, a CD-ROM, a DVD, a memóriakártya, valamint a számítógép merevlemeze.

Jelenleg 300 MB a felső határ

A törvényi előírás szerint amennyiben a keresetlevél, az egyéb beadvány vagy az okirati bizonyíték, illetve ezek együttes mérete a kézbesítési rendszer által befogadható méretet meghaladja, a beadvány adathordozón is benyújtható, eggyel több példányban, mint ahány fél a perben érdekelt – mutatott rá a Dentons szakértője.

A befogadható méretre vonatkozó korlátozást az OBH a honlapján közzéteszi, amely jelenleg 300 MB. Az adathordozót a bíróság az adathordozón szereplő file-ok nyomtatása nélkül, postai úton kézbesíti a felek részére (Pp. 394/M.§). Az adathordozón benyújtott beadvány elektronikusan benyújtott beadványnak minősül.

Benyújtás ás visszaigazolás

Az adathordozón történő benyújtáshoz külön űrlap áll rendelkezésre (Pp. 394/G.§ (7) bekezdés). Az űrlapot a perkapu szolgáltatás igénybevételével kell benyújtani. Magát az adathordozót legkésőbb az űrlap bírósághoz érkezéséről kapott befogadás-visszaigazolásnak az elektronikus úton kapcsolatot tartóhoz érkezését követő három munkanapon belül kell benyújtani a bíróság részére személyesen vagy postai úton.

Ebben az esetben a fél már megkapja azokat a visszaigazolásokat, amelyekből látja, hogy a beadványa megérkezett a bírósághoz. Rendkívül fontos annak ellenőrzése, hogy az adathordozón benyújtott beadvány valóban meghaladja a megadott befogadási méretet, ellenkező esetben a beadvány hatálytalan lesz.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Az adathordozón történő benyújtás nem mentesíti a felet az elektronikus azonosítás alól – a fél vagy képviselője köteles az adathordozón minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírását vagy elektronikus bélyegzőjét elhelyezni, vagy az azon szereplő dokumentumokat azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatás igénybevételével hitelesíteni.

Az érkeztetési szám

Az elektronikus úton kapcsolatot tartó fél az adathordozón elhelyezett file-ban köteles hivatkozni a beadvány kézbesítési rendszer útján kapott érkeztetési számára. Az adathordozó beérkezéséről a bíróság a kézbesítési rendszer útján automatikusan értesítést küld az elektronikus úton kapcsolatot tartónak – húzta alá dr. Juhász László.

Az űrlap bírósághoz érkezéséről kapott értesítésben megjelölt időpontban a beadványt a bírósághoz megérkezettnek kell tekinteni. Ha az adathordozó benyújtására a fentiek megsértésével kerül sor, az adathordozón megtett jognyilatkozat vagy teljesített eljárási cselekmény hatálytalan.

(A Réczicza Dentons Europe LLP szakértőjével készült sorozat hetedik, befejező részét hamarosan közöljük – a szerk.)