Vállalkozás indításának könyvelési tudnivalói

Csak a forintosítás biztos, heti gazdasági összefoglaló, a Rozsály Községért Jóléti Szolgálat Helyi Alapítvány főkönyvelője - diótól megbarnult kézzel - pénzt számol
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A vállalkozás indítása összetett folyamat és szükséges átgondolni az alapítást megelőzően azokat a lépéseket, buktatókat, amelyen a vállalkozás további működése, sikere alapulhat – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Németh-Bojtor Imola kifejtette: a leendő vállalkozó kiválasztotta milyen jellegű tevékenységgel kíván foglalkozni a továbbiakban és megkezdi a tevékenységét, a számára legmegfelelőbb adózási módszert kell kiválasztani, amely miatt minden esetben érdemes könyvelőhöz fordulnia.

Az első kérdés, amelyet el kell dönteni az alapításnál, hogy milyen formában végzi tevékenységét a vállalkozó, vagyis egyéni vállalkozást alapít, betéti társaságot, netán korlátolt felelősségű társaságot.

Az alapítás költségei eltérőek, az egy egyéni vállalkozás megindításánál nincs illeték, vagy egyéb eljárási díj és költség. Cégalapításánál azonban ezzel számolni szükséges.

Főállás és részmunkaidős állás

Ha a leendő vállalkozó rendelkezik 36 órát elérő munkaviszonnyal, más néven főállással, az esetben sem egyéni vállalkozóként, sem társas vállalkozóként nem kell havi szinten fizetnie saját maga után a járulékokat.

Kizárólag a nyereséget szükséges leadóznia. Ha a leendő vállalkozó rendelkezik esetlegesen részmunkaidős állással, érdemes lehet kibővíteni a részidőt heti 36 órára – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Mikor érdemes a kata-t választani?

Amennyiben a vállalkozó bevétele feltehetőleg 6 millió Ft alatt marad, akkor érdemes alanyi áfa-mentességet és kisadózói módot (kata) választania, ha a tevékenységi kör ezt lehetővé teszi. Ha azonban a tevékenység jellegénél fogva feltehetőleg átlépi ezt a határt, áfa-körrel kell indítani a vállalkozást.

A kata értékhatár megállapításánál is fontos előre kiszámolni, hogy mennyi lehet a bevétel, mivel a 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékkal adózik.

Költség, székhely, alaptőke

Szükséges megállapítani a várható költségek mértékét, mert ez alapján kalkulálható, hogy milyen kiadásokkal és mekkora nyereséggel működik a vállalkozás.

Fontos megválasztani a székhelyet, telephelyet, amely az iparűzési adó mértéke szempontjából bír jelentőséggel, mivel az adó mértéke településenként eltérhet.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Meg kell határozni, hogy milyen alaptőkével rendelkezik a vállalkozó, mert elképzelhető, hogy például kft. alapításhoz nem rendelkezik megfelelő mértékű készpénzzel, azonban apport formájában rendelkezésre állnak a szükséges és megfelelő értékű javak.

Alapos körültekintést igényel

Fentiek alapján megállapítható, hogy alapos körültekintést, valamint előkészítést igényel egy vállalkozás elindítása.

Éppen ezért érdemes segítséget kérni hozzáértő szakembertől, főként könyvelőtől, aki hatékony útmutatást adhat, hogy ne kerüljön feltétlenül magasabb összegbe a vállalkozás indítása, továbbá üzemeltetése, mint az indokolt – mondta végezetül Németh-Bojtor Imola.