Dentons: E-per – kivel tart a bíróság kapcsolatot elektronikus úton? (2. rész)

Szívtorta, eper
Vágólapra másolva!
A felek, a jogi képviselők és a bíróságok közötti elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályokban alapvető változás következett be Magyarországon. A Réczicza Dentons Europe LLP szakértője, dr. Juhász László, mindenre kiterjedő, átfogó elemzésben mutatja be a legfontosabb tudnivalókat; most a második részt olvashatják, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Általános szabály, hogy a polgári perben – és ha törvény más polgári eljárás vonatkozásában előírja, ezen eljárásokban is – a fél vagy képviselője a beadványt választása szerint elektronikus úton is benyújthatja. Ha a törvény lehetővé teszi a beadvány adathordozón történő benyújtását, akkor az elektronikus úton benyújtott beadványnak minősül.

A fenti általános szabály mellett a törvény azt is megfogalmazza, hogy mely esetben nincs a félnek, illetve a jogi képviselőnek választási lehetősége – hangsúlyozza a Dentons szakértője.

A kötelező kapcsolattartás

A törvény meghatározza, mely felek számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás. Ezek a következők:

a) a belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet;
b) a jogi képviselővel eljáró fél;
c) az ügyész; valamint
d) a közigazgatási szerv (akkor is, ha nem minősül gazdálkodó szervezetnek, és ha nem közigazgatási perben jár el).

A törvény továbbá definiálja a belföldi gazdálkodó szerv és a jogi képviselő fogalmát, valamint meghatározza a belföldi gazdálkodó szervezet képviselőjére vonatkozó szabályokat is.

A képviseleti jog megszűnésével kapcsolatos eljárás

A törvény szabályozza a képviseleti jog megszűnésével kapcsolatos helyzetet is. Amikor a belföldi gazdálkodó szervezet képviselőjének képviseleti joga megszűnik, a belföldi gazdálkodó szervezet új képviselőjének első beadványa benyújtásával egyidejűleg képviseleti jogosultságát is igazolnia kell.

Az a fél, aki egyébként saját személyében nem kötelezett az elektronikus kapcsolattartásra, a jogi képviselet visszavonására irányuló nyilatkozatát elektronikusan és papír alapon is benyújthatja. Ha a fél a jogi képviselet visszavonását elektronikus úton jelenti be, azt úgy kell tekinteni, hogy a fél a 394/B. § (1) bekezdése szerinti elektronikus kapcsolattartást vállalja, akkor is, ha a továbbiakban nem kíván jogi képviselővel eljárni.

A jogi képviselővel eljáró, de egyébként saját személyében elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett fél a jogi képviselet visszavonására irányuló nyilatkozatát papír alapon is benyújthatja. A jogi képviselet visszavonásával egyidejűleg a félnek nyilatkoznia kell arról, hogy a nyilatkozat benyújtását követően jogi képviselő igénybevételével vagy anélkül kíván-e eljárni.

Ha a fél a jogi képviselet visszavonását követően jogi képviselő igénybevételével jár el, a jogi képviselet visszavonásával egyidejűleg, az erre vonatkozó nyilatkozat benyújtását követően az eljáró új jogi képviselő meghatalmazását is csatolni kell.

Az elektronikus elérhetőség biztosítása

Az új jogi képviselő elektronikus elérhetőségének biztosítása érdekében – a fél nyilatkozatának a bírósághoz érkezését követő tizenöt napon belül – köteles a bírósággal elektronikus úton felvenni a kapcsolatot , amely során csatolja a digitalizált meghatalmazását is. Ennek elmulasztása esetén a bíróság az új jogi képviselőt pénzbírsággal sújtja – figyelmeztetett dr. Juhász László.

Ha a képviselet ellátására jogszabály szerint több személy is jogosult – és az elektronikus kapcsolattartás nem a belföldi gazdálkodó szervezet, illetve közigazgatási szerv azonosítását biztosító és az űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás igénybevételével történik –, a keresetlevélhez, illetve az első elektronikus úton benyújtott beadványhoz csatolni kell valamennyi személy közös nyilatkozatát is.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell egy hozzájárulást, miszerint a keresetlevelet, illetve a beadványt a benyújtó személy teljes körű azonosítását biztosító és az űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás igénybevételével nyújtják be.

Az érintett feleknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy tudomásul veszik, hogy szabályszerű kézbesítésnek minősül a bírósági iratnak a benyújtó személy kézbesítési tárhelyére történő kézbesítése – mutatott rá a Dentons szakértője.

A választható elektronikus kapcsolattartás

Az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett fél az eljárás bármelyik szakaszában bejelentheti, hogy a továbbiakban elektronikus úton kívánja tartani a kapcsolatot a bírósággal; ekkor az elektronikus úton benyújtott beadványt az elektronikus út vállalásának kell tekinteni.

Nem ilyen egyszerű az eljárás fordított esetben, amikor az elektronikus kapcsolattartást vállaló fél a továbbiakban hagyományosan (papír alapon) kívánja a bírósággal tartani a kapcsolatot. Erre csak a jogi képviselő nélkül eljáró félnek van lehetősége, ő papír alapú beadvány benyújtásával egyidejűleg kérheti a bíróságtól a papír alapú eljárásra való áttérés engedélyezését.

Dr. Juhász László, Réczicza Dentons Europe LLP szakértője Forrás: Réczicza Dentons Europe LLP

Ebben a kérelemben valószínűsítenie kell, hogy körülményeiben olyan változás következett be, amely miatt az elektronikus úton történő eljárás a továbbiakban számára aránytalan megterhelést jelentene. A bíróság a kérelemnek külön végzés nélkül helyt ad. Ezzel szemben az áttérés iránti kérelem elutasításáról külön végzéssel dönt a bíróság, amit papír alapon közöl a féllel.

A papír alapon benyújtott beadványt az áttérés iránti kérelem elutasítása esetén is szabályszerűen benyújtott beadványnak kell tekinteni. Ez azonban csak magára a kérelemre vonatkozik, a későbbi papír alapon küldött beadványoknál ugyanis belép a törvény szankciós rendszere – utalt rá dr. Juhász László.

A bíróságok egymás közötti és más hatóságokkal való kapcsolattartása

A bíróságok egymás közötti és a közigazgatási szervekkel, illetve más hatóságokkal történő elektronikus kapcsolattartása során a bíróság a hivatalos iratait másik bíróság, közigazgatási szerv vagy más hatóság részére kizárólag elektronikus úton kézbesítheti, és a másik bíróság, a közigazgatási szerv és más hatóság is elektronikusan kézbesít az azonosítását biztosító és űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás igénybevételével. Az elektronikus kézbesítés alól kivételt jelent, ha a bíróság által kézbesíteni rendelt okirat papír alapú bemutatása, megtekintése szükséges.

(A Réczicza Dentons Europe LLP szakértőjével készült sorozat harmadik részét hamarosan közöljük – a szerk.)