D.A.S. JogSzerviz: amikor más nyaral a pénzünkből

Utazás, Top 4 úti cél Horvátországban igazi foodie-knak nyaralás pihenés tengerpart étel evés nyár
Vágólapra másolva!
Számos panasz érkezett egy új, vagy inkább újra felbukkant csalási formával kapcsolatosan – hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Az online vásárlás nagyszerű előnyöket nyújthat a fogyasztóknak. Az árak összehasonlíthatósága, a kényelmes megrendelés és fizetés lehetősége miatt egyre inkább teret nyert a világhálós shopping.

Régóta részei ennek a szállásfoglaló oldalak is, melyeket rengetegen vesznek igénybe világszerte. Időről-időre a hirdetések egy részéről kiderül, hogy csalárd szándékkal adták fel őket, azzal a céllal, hogy megkopasszák a gyanútlan vásárlókat – figyelmeztetett dr. Vágány Tamás.

Egy régi-új csalási forma

Számos panasz érkezett egy új vagy inkább újra felbukkant csalási formával kapcsolatosan. Ennek az a lényege, hogy egy nagy értékű, de ár/érték arányban kifejezetten kedvezőnek tűnő szálláslehetőséget kínál az érdeklődőknek.

A szállás rendszerint külföldön van, ahol kevésbé lenyomozható, kevésbé ellenőrizhetőek az ingatlan adatai. A csalás azzal veszi kezdetét, hogy az érdeklődő leadja a foglalását a meghirdetett időpontok valamelyikére – mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ezt követően a foglalásról megkapja a visszaigazolást. A csaló hirdető bekéri a szállás ellenértékét. A szerencsétlenül járt vásárló jobb esetben a kiutazás előtt értesítést kap a szállás igénybevételének akadályáról, rosszabb esetben a helyszínen szembesül azzal, hogy átverés áldozata lett.

Kormányrendeletre hivatkoznak a csalók

A csalók az alaposabb, körültekintőbb vásárlókra is felkészültek. Aki például észreveszi, hogy a szálláshirdetés a foglalás visszaigazolását követően is elérhető, ráadásul az általa foglalt időszakra is leadható még foglalás, az már ezen a ponton gyanút foghat.

Ilyenkor a magyarázatot követelő kérdésekre előre felkészült választ küldenek, mint például a szállásadó átmeneti elérhetetlensége, kommunikációs problémák – húzta alá dr. Vágány Tamás.

Az igazi visszatartó erő azonban az, hogy a csalók olyan szerződési feltételre hivatkoznak, mely szerint, aki lemondja a lefoglalt szállását, az az eredeti szállásdíj 50-80 százalékát (!) elérő mértékű kötbért köteles fizetni.

Akit ez sem győz meg, azzal közlik, hogy a 45/2014-es Korm. rendelet alapján nem állhatnak el a szerződéstől.

A szállásfoglalás nem utazási szerződés

A jogszabály valóban létezik, ez teszi lehetővé a fogyasztóknak, hogy a legtöbb online szerződéstől következmények nélkül elállhassanak. Kivétel ez alól az utazási szerződés.

Forrás: Dreamstime

Csakhogy a szállásfoglalás nem utazási szerződés. Akkor sem, ha a csalók ilyen elnevezést adnak egy megállapodásnak. El lehet tehát állni a szerződéstől, ha a fenti okokból gyanússá válik egy hirdetés.

Aki még nem fizetett be pénzt, annak az elállási nyilatkozat után már nem is kell megtennie. Aki pedig már fizetett valamennyit, az elállást követően teljes egészében visszakövetelheti a befizetett összeget.

Ez sajnos nem jelenti azt, hogy vissza is fogja kapni, mivel gyakran még azt sem lehet tudni, hogy kit kellene beperelni, valójában ki tette zsebre az utazásra szánt pénzünk egy részét.

Érdemes tehát igen körültekintően bánni a kecsegtető ajánlatokkal, különben más nyaral a pénzünkből – összegezte végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.