Százezreket spórolhat a munkáltató a szocho-kedvezményekkel

Spórolási trükkök és praktikák egy pénzügyi szakértő szemével
Vágólapra másolva!
Adót és hozzájárulást minden munkáltatónak fizetnie kell, azonban lényeges kérdés, hogy pontosan mennyit és milyen jellegű kedvezmények érvényesíthetők a terhek csökkentése érdekében. Jelen esetben a D.A.S. JogSzerviz szakértői a kifizetők szociális hozzájárulási adókedvezményeit magyarázzák el.
Vágólapra másolva!

A szociális hozzájárulási kedvezményeket – a megváltozott munkaképességű vállalkozókat érintő kivételével – kizárólag a munkaviszonyban álló dolgozók jogviszonya alapján érvényesítheti a kifizető.

Az a kifizető, aki valamennyi feltételnek megfelel, igénybe veheti a kedvezményt, kivéve, ha esetlegesen költségvetési szerv a kifizető – fejtették ki a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

A kedvezmény alapjai

Az igénybe vehető kedvezmények a fizetendő szociális hozzájárulási adó összegét csökkentik a havi munkabér előre meghatározott százalékával. Fontos kiemelni, habár a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adóalappal, a szociális hozzájárulási adókedvezmény nem jelenti automatikusan a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó kedvezmény érvényesítését is.

A maximális kedvezményalap összege általában fix, havi 100 000 Ft, kutatók esetében 500 000 Ft, illetőleg 200 000 Ft, viszont megváltozott munkaképességű vállalkozók, esetleg rehabilitációs kártyával rendelkezők esetében a minimálbér kétszerese.

Kategóriák és kedvezmények

A kedvezmények az alábbi kategóriák után érvényesíthetők: a részmunkaidős foglalkoztatás esetében, a rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállaló, valamint a közfoglalkoztatás után, a szakképesítést nem igénylő munkavállalók után, a Karrier Híd Program keretében foglalkoztatott munkavállalók után.

Továbbá: a megváltozott munkaképességű vállalkozók után, 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók után, a tartósan álláskereső személyek után, a GYED-ben, GYET-ben, gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő munkavállalók után, a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások által, kutatók foglalkoztatása után, mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után.

A kedvezményalapot csökkentő tényezők

A kedvezményalapot csökkentő tényezők, a következők. Amennyiben részmunkaidős foglalkoztatásról van szó, a havi maximumösszeget arányosan szükséges figyelembe venni.

Forrás: Thinkstock

Továbbá: a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető munkabért a számviteli törvényben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni az érvényesíthető kedvezmény kiszámításánál.

A munkáltató ugyanazzal a természetes személlyel fennálló jogviszonyára tekintettel csak jogszabályban meghatározott feltételek szerint vehet egyidejűleg igénybe több adókedvezményt.

Viszont ugyanazon munkavállalóval kapcsolatban egyidejűleg több különböző munkáltató is igénybe vehet kedvezményt, bár korlátozás ez esetben is felmerül, mivel a kedvezmény lehetősége nem vonatkozik a rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalókra – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.