Dentons: egyezségkötés a főhitelező előtt (7. rész)

WORKING INDOORS plain background CLOSE-UP interior HANDSHAKE AGREEMENT human person ADULT senior citizen EUROPEAN female WOMAN male MAN work office worker executive executive manager client BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN OFFICE Detachable Detached Plain backgr
vállalati felvásárlás kézfogás kézrázás Two people shaking hands. CHASSENET / BSIP
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó új jogintézménye a magáncsőd volt, évekig készítette elő a jogalkotó, ám hatályba lépését követően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Réczicza Dentons Europe LLP szakértője, dr. Juhász László többrészes sorozatában átfogó, minden lényeges kérdésre kitérő elemzést ad; most a hetedik részt olvashatják, az első, a második, a harmadik, a negyedik,  az ötödik és a hatodik rész is elérhető.
Vágólapra másolva!

Ha a főhitelező kötelezettsége fennáll, nem indul azonnal az eljárás, a főhitelező két dologról tájékoztatja az adóst, s ezek teljesítése előfeltétele az eljárás megindulásának.

Az adóst tájékoztatja az adósságrendezési eljárás kezdeményezésétől esedékes - a jelzáloghitel-szerződés vagy pénzügyi lízingszerződés alapján teljesítendő - minimális törlesztő-részlet összegéről – ezt részletesen a jogszabály határozza meg. Ez az összeg a követelés 7,8 %-nak 1/12-ed része. Ezzel az a gond, hogy akkor is ennyi, ha ez az összeg magasabb az eredeti törlesztő részletnél.

A költségátalány

A főhitelező az e törvényben meghatározott - a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodás létrehozásával összefüggő koordinációs és adminisztrációs - feladatai ellátásáért az adóstól és az adóstársaktól összesen 30 ezer forint postai és távközlési költségátalányra jogosult, amelyet a felhívás kézhezvételétől számított nyolc napon belül, de legkésőbb az e bekezdés szerinti első törlesztő-részlettel együtt kell megfizetni.

Ha az adós a költségátalányt nem fizeti meg, vagy a minimális törlesztő-részlet fizetését a pénzügyi intézmény által előírt határidő alatt nem kezdi meg, a főhitelező az adós által benyújtott dokumentumokat és a fizetési kötelezettség elmulasztásáról szóló nyilatkozatot a Családi Csődvédelmi Szolgálatnak (’Szolgálat’) továbbítja bíróságon kívüli adósságrendezési eljárás adós érdekkörében fennálló sikertelenségére hivatkozva.

Az adategyeztetés

Amennyiben az adós teljesíti kötelezettségeit, a főhitelező az adós által benyújtott dokumentumokat 15 napon belül megvizsgálja, és ha az hiányos, egymásnak ellentmondó, a KHR vagy a főhitelező által nyilvántartott adatokkal nem egyező adatokat vagy nyilatkozatokat tartalmaz, az adóst adategyeztetésre hívja fel.

A felhívásnak tartalmaznia kell, hogy az adategyeztetés végső határideje a felhívás kibocsátásától számított 30 nap, ennek elmulasztása esetén a bíróságon kívüli adósságrendezés kezdeményezése az adós érdekkörében fennálló okból sikertelennek minősül – hangsúlyozta a Dentons szakértője.

Ha adategyeztetés nem szükséges, vagy az eredményesen zárult, az adósságrendezés kezdeményezéséről a főhitelező haladéktalanul, elektronikus úton értesíti a Szolgálatot, ehhez csatolja az adós által benyújtott és az adategyeztetés során keletkezett dokumentumokat, és ennek megtörténtéről az adóst is haladéktalanul értesíti.

A Családi Csődvédelmi Szolgálat feladatai

Ekkor a Szolgálatnak fontos feladatai vannak, ugyanis nem fogadhatja el automatikusan a Főhitelező értesítését, neki is meg kell vizsgálnia a benyújtott dokumentumokat, és az azokban foglaltakat ellenőriznie kell – mutatott rá dr. Juhász László.

Ennek érdekében a törvény különleges jogosultságokkal ruházza fel. Így betekinthet a központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. tv. („KHR tv.”) 5. § (1) bekezdése szerinti adatbázisba is.

Továbbá: az általa kezelt és a nyilvános adatbázisokból, valamint a Ket. szerinti belföldi és nemzetközi jogsegély útján az adós által adott adatokat ellenőrzi, továbbá beszerzi mindazokat az adatokat a hatóságoktól, bíróságoktól, közjegyzői nyilvántartásokból, végrehajtó szervektől, amelyek szükségesek annak elbírálásához, hogy nincs-e olyan ok vagy körülmény, amely az adós adósságrendezés kezdeményezésének akadályát képezné. A megkeresett hatóságok az adatszolgáltatást soron kívül, de legfeljebb a kézhezvételtől számított nyolc napon belül teljesítik.

Igazolás és hirdetmény

Amennyiben a Szolgálat mindent rendben talál, az adós részére igazolást állít ki, és az igazolást, valamint a környezettanulmányról felvett jegyzőkönyvet postai úton megküldi az adósnak és a főhitelezőnek, s ezzel egyidejűleg a honlapján hirdetményt tesz közzé a bíróságon kívüli adósságrendezés kezdeményezéséről.

A hirdetmény tartalmazza: a bíróságon kívüli adósságrendezési kezdeményezés benyújtásának tényét és időpontját, az adós, adóstárs nevét, természetes személyazonosító adatait, lakcímadatait, a főhitelező nevét, elérhetőségét és felhívást arra, hogy a hitelezők 15 napon belül jelentsék be igényeiket az adósnak, adóstársnak és a főhitelezőnek.

A hitelezőknek szóló felhívásban szerepeltetni kell, hogy a hitelező az igénybejelentésében jelölje meg a kötelezettet (kötelezetteket), a követelés jogalapját, tőkeösszegét és járulékait, és nyilatkozzon arról, hogy a követelés érvényesítése érdekében kezdeményezett-e fizetési meghagyásos eljárást, végrehajtást, zálogtárgy bíróságon kívüli értékesítését, óvadékkal biztosított követelés esetén az óvadék tárgyából történő kielégítés és az azt követő elszámolás megtörtént-e. A hitelezőnek nyilatkoznia kell arról is, hogy van-e tudomása a végrehajtás korlátozása vagy megszüntetése iránti eljárásról. A követelés bejelentése esetén nem kell díjat fizetni a hitelezőnek.

A kötelezettek 15 napon belül észrevételeket tehetnek

A főhitelező az adós, adóstárs bevonásával az adósság rendezésére és az adós fizetőképességének helyreállítására vonatkozóan megállapodás-tervezetet készít, amelyet az adós aláírásával is ellátva postai úton megküld minden hitelező és az egyéb kötelezettek számára, akik a kézhezvételtől számított 15 napon belül észrevételeket, javaslatokat tehetnek.

A beérkezett észrevételek, javaslatok figyelembevételével - szükség szerint a hitelezőkkel rövid úton is egyeztetve az egyes feltételeket - a főhitelező az adós, adóstárs bevonásával az adósságrendezési megállapodás-tervezetet szükség szerint átdolgozza, kiegészíti, és az átdolgozott megállapodás tervezetet a főhitelező - az adós, adóstárs és az adósságrendezési eljárásban kötelezettséget vállaló egyéb kötelezett aláírásával is ellátva - postai úton és elektronikusan megküldi a hitelezők, valamint az egyéb kötelezettek számára.

Dr. Juhász László, Réczicza Dentons Europe LLP szakértője Forrás: Réczicza Dentons Europe LLP

A főhitelező felhívja a hitelezőket, hogy egyetértésük esetén az átdolgozott adósságrendezési megállapodás tervezetet, mint szerződéses ajánlatot a kézhezvételtől számított 15 napon belül cégszerű aláírással - magánszemély esetén a hitelező aláírásán kívül két tanú aláírásával is ellátva - postai úton juttassák el a főhitelezőnek és az adósnak. A hitelező felhívásának tartalmaznia kell, hogy újabb kiegészítő vagy a megállapodás-tervezettől eltérő feltételeket a hitelező nem alkalmazhat az elfogadó nyilatkozatában.

Az adósságrendezési megállapodás létrejötte

A Dentons szakértője hangsúlyozta: az adósságrendezési megállapodás akkor jön létre, ha annak szövegére valamennyi érintett hitelező és az adós, adóstárs, valamint az adósságrendezésben kötelezettséget vállaló egyéb kötelezett alakilag érvényes elfogadó nyilatkozatot tett és azt visszaküldte a főhitelezőnek és az adósnak, adóstársnak. Az adósságrendezési megállapodás létrejöttének napja az utolsó elfogadó nyilatkozat főhitelező általi kézhezvételének napja.

A törvény rendelkezéseiből következik, hogy az így létrejött megállapodás egy magánegyezség, ennek minden következményével együtt. Az is látható a szabályozásból, hogy ez az egyezség elsősorban akkor jöhet létre, ha kevés a szereplő, és a főhitelező rugalmasan kezeli a követelését – húzta alá dr. Juhász László.

Amennyiben nem jön létre az egyezség, vagy letelik az egyezség megkötésére megszabott 90 napos határidő, a Szolgálat a bírósághoz terjeszti be az iratokat. A törvény értelmében ugyanis csak a bíróságnak van joga az eljárást megszüntetni, illetve dönteni az eljárás második szakaszának, a bírósági adósságrendezési eljárásnak a megindításáról.

Az adósságrendezési eljárás megindítása

Ezekben az esetekben a Szolgálat a honlapján gyakorlatilag egy előzetes hirdetményt tesz közzé arról, hogy az adós bírósági adósságrendezést kezdeményezett, és felhívja az ismert és ismeretlen hitelezőket követeléseik 30 napon belüli bejelentésére.

A hirdetményben fel kell hívni a hitelezők figyelmét arra, hogy az adósságrendezési eljárásba felhívás ellenére szabályszerűen be nem jelentett hitelezői követelés az adóssal, adóstárssal, egyéb kötelezettel szemben az adósságrendezési eljárás időtartama alatt nem érvényesíthető, a követelés nem kamatozik, a követelés elévülése a kezessel és a dologi zálogkötelezettel szemben is folyik, a követelés érvényesítésére irányuló hitelezői cselekmények az elévülést nem szakítják meg.

A Szolgálat az adós bírósági adósságrendezés iránti kérelmét, annak mellékleteit, valamint a bíróságon kívüli adósságrendezés dokumentumait postai úton eljuttatja az adós lakóhelye szerinti, hatáskörrel, illetékességgel rendelkező bíróságnak. A bejelentést követően megindul a bírósági adósságrendezési eljárás.

(A Réczicza Dentons Europe LLP szakértőjével készült sorozat következő részeit hamarosan közöljük – a szerk.)