Blog és jog (1. rész)

laptop nő mérges frusztrált
Businesswoman at office desk staring at laptop
Vágólapra másolva!
Vajon a blog jogi értelemben sajtóterméknek, esetleg médiaszolgáltatásnak minősül?A blogger pedig újságíró (szerkesztő), netán médiaszolgáltató? A. D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásban járja körül a témát, most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Az internetezők többsége kortól, nemtől függetlenül rendszeresen felkeresik a blog-oldalakat is. Olyan sokan követik figyelemmel ezeket az oldalakat, hogy nem túlzás kijelenteni, a hagyományos offline- és online újságíráshoz mérhető a szerepük a tájékozódásban és tájékoztatásban – fejtette ki elöljáróban dr. Vágány Tamás.

Nagyon gyakran fordul elő, hogy egy-egy írásban valótlan állítások, durva személyeskedő véleménynyilvánítás vagy más sértő tartalom található, mely sértik más(ok) személyiségi jogait.

A jogi lehetőségek kérdése

A sértett rendszerint könnyen azonosítható, míg a sértegető nem. Sokakban merül fel a kérdés, milyen jogi lehetőségünk van ilyen esetben a jogsértés megszüntetésére?

Megszámlálhatatlan mennyiségű és témájú blog érhető el bárki számára az interneten, melyek közül sok azzal is vonzza az olvasókat, hogy egy-egy témakörben teret enged a durva hangvételű kommenteknek, a súlyosan személyiségsértő megfogalmazásnak.

Az is gyakori, hogy a blogon megjelent cikkek vagy azok kommentjei egyszerűen valótlan (legalábbis nem bizonyítható) tényállításon alapulnak.

Vajon a blog jogi értelemben sajtóterméknek, esetleg médiaszolgáltatásnak minősül?A blogger pedig újságíró (szerkesztő), netán médiaszolgáltató? – tette fel az alapkérdést a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Sajtótermék vagy sem?

A válasz nagyon fontos, mert ettől függ, hogy milyen eszközökkel léphet fel a sérelmet szenvedett fél a bloggal és gazdájával szemben. Amennyiben ugyanis a blog sajtótermék, akkor helye van egyfelől sajtó-helyreigazítási eljárásnak, másfelől akár büntetőeljárásnak, valamint sérelemdíj miatti polgári eljárásnak is.

Ha a blog nem sajtótermék, akkor nem lehet sajtó-helyreigazítási eljárást lefolytatni, hanem ehelyett a jogsértéstől való eltiltás, sérelemdíj érvényesítésének és adott esetben büntetőeljárásnak lehet helye.

A magyar alkotmány, az alaptörvény külön is rögzíti természetesen, hogy Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

A sajtótörvény pontosan meghatározza a médiaszolgáltatás és a sajtótermék fogalmát. Ennek értelmében egy blog akkor minősül sajtóterméknek, ha azt gazdasági szolgáltatásként nyújtják és amelyek tartalmáért valamely természetes, vagy jogi személy szerkesztői felelősséget visel.

Gazdasági szolgáltatásnak pedig az önálló, üzletszerűen - rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett - végzett szolgáltatás minősül.

Forrás: Cultura Creative/© Eugenio Marongiu/Eugenio Marongiu

Ebből következően megállapítható, hogy a blogok nagy része, a tájékoztatásnak ez a műfaja alapvetően nem gazdasági szolgáltatásként működik, aminek a hiánya pedig kizárja a sajtóterméknek minősítést – hangsúlyozta dr. Vágány Tamás.

Követelhető a jogsértő tartalom eltávolítása

A blogoknál tehát általában nem vehető igénybe a sajtó-helyreigazítási eljárás. Ehelyett azonban követelhető a jogsértő tartalom eltávolítása, ennek érvényesítése érdekében peres eljárást is lehet kezdeményezni.

Akár sajtótermék ugyanis, akár nem egy blog, az abban megjelent tartalom nem sértheti más személyiségi jogait, becsületét és jó hírnevét. A tartalom eltávolítására és a jövőbeni jogsértéstől eltiltásra kötelezés csak az egyik lehetséges elégtétel.

Ebből a szempontból mindegy, hogy a sértő tartalmat maga a blogger vagy egy kommentelő hozta létre – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)