Kismamák a munkahelyen – abszolút védelem?

Család, Így válassz babakocsit - tippek, trükkök, praktikák
Vágólapra másolva!
A várandós, illetve kisgyermekes anyuka nehéz helyzetbe kerülhet munkahelyén az orvosi vizsgálatok, terhesség alatti rosszullétek, hirtelen távollétek és a gyermekek betegsége esetén is. A jog törekszik arra, hogy ebben az időszakban bizonyos fokú védelmet nyújtson a nők számára, érdemes azonban tudni ennek részleteit is – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A gyermek születésekor az anya 24 hét egybefüggő szülési szabadságra jogosult, amely időszak még munkában töltött időnek számít – fejtette ki dr. Rózsa Petra.

Ebből csak két hetet kötelező igénybe venni és rugalmas az elosztás is: a munkavállaló és a munkáltató megállapodhatnak, hogy hogy veszi ki az anya; ennek hiányában azonban úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.

Ezt követően a munkavállaló – tehát nem feltétlenül az anya – gyermeke három életéve betöltéséig fizetés nélküli szabadságra mehet, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint ismét fontos látni, hogy ez a munkavállalók részéről jogosultság és nem kötelezettség. Bárki dönthet tehát úgy, hogy gyermeke születését követően visszamegy dolgozni, ha körülményei alapján így indokolt – az ehhez fűződő joghatások azonban mások, mint az otthonmaradók esetén.

A felmondási védelem

A gyermekvállaláshoz fűződő szabadságok mellett a felmondási védelem a legfontosabb jogintézmény a várandósság és a gyermek három éves kora közötti időszakban.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással (a régi törvény szóhasználata szerint rendes felmondással) a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt.

Két különböző esetről beszélünk

El kell választani azonban azt a két esetet, amikor a munkavállaló igénybe veszi a szabadságot, illetve, ha visszamegy dolgozni. Amennyiben a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságra megy a fentiek szerint, akkor a védelem abszolút.

Más azonban a jogi helyzet, ha a szülő visszamegy dolgozni gyermeke három éves kora előtt – emelte ki dr. Rózsa Petra.

Akkor ugyanis a törvényi rendelkezések szerint felmondással meg lehet szüntetni a munkaviszonyát, ennek szabályai azonban szigorúbbak az általánosnál és mely körülményeket vita esetén természetesen igazolni kell.

Ebben az esetben a munkavállaló magatartásával összefüggésben a felmondás indoka csak az azonnali hatályú felmondás alapjául is szolgáló magatartási indok lehet. A munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő felmondási ok esetén a felmondás pedig csak két esetben lesz jogszerű.

Forrás: Mamas&Papas

Ha munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Rengeteg körülmény határozhatja meg a visszatérést

A munkába történő visszatérést emellett természetesen rengeteg körülmény határozza meg, melyek közül a jogi indokok valószínűleg a legkevésbé nyomós érvek; hiszen az ideális helyzet a legtöbb családban az, ha az anya a lehető leghosszabb ideig gyermeke mellett maradhat.

Lehetnek azonban olyan különbségek és gazdasági megfontolások, amelyek a munkába történő visszatérés mellett szólnak – ekkor viszont érdemes figyelembe venni a jogi szabályozást is a megalapozott döntés meghozatala érdekében.

Legjobb természetesen emellett, ha a munkavállaló a munkáltatóval együttműködve, a kapcsolatot tartva is tájékozódik a lehetőségekről – tanácsolta végezetül dr. Rózsa Petra.