Változások a biztosításközvetítői képzés és vizsgáztatás szabályaiban

Nemzetgazdasági Minisztérium
Budapest, 2014. május 1. A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete József Nádor téri homlokzatának részlete, a déli kapu felett lévő, díszítőszobrokkal, puttókkal, angyalokkal. MTVA Fotó: Váli Miklós
Vágólapra másolva!
2016. január 29-étől új szabályok vonatkoznak a biztosításközvetítők hatósági vizsgáztatására.  Az új NGM rendelet a korábbi szabályokat részben egységesíti, illetve bizonyos újdonságokat is bevezet – hívta fel a figyelmet a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője. A hatósági feladatokat továbbra is a Magyar Nemzeti Bank látja el.
Vágólapra másolva!

Dr. Vida Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán a rendelet, hanem maga a 2016. január 1-én hatályba lépett biztosítási törvény is több új szabályt tartalmaz a biztosításközvetítői tevékenység tekintetében.

Az új szabályozás értelmében biztosításközvetítői tevékenységet csak büntetlen előéletű természetes személy végezhet. A képzettség tekintetében elvárás, hogy az illető felsőfokú végzettséggel vagy a törvény mellékletében meghatározott szakképesítéssel, vagy a fenti rendeletben meghatározott hatósági vizsgával rendelkezzen.

Függő és független tevékenység

Azoknak a természetes személyeknek tehát, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel vagy a biztosítási törvény mellékletében meghatározott szakképesítéssel, az NGM rendelet szerinti hatósági vizsgát kell tenni. Többek között ez jogosítja fel őket arra, hogy függő-, vagy független biztosításközvetítői tevékenységet végezzenek.

(Mint a KRS szakértője, dr. Égertz Andrea idén januárban megjelent írásában kifejtette, a függő és független biztosításközvetítők között a legfőbb különbség, hogy a függő biztosításközvetítő a biztosító megbízásából jár el, míg a független biztosításközvetítő az ügyfelet képviseli – a szerk.)

A függő és független biztosításközvetítői vizsga mind a tananyag mind a vizsgakövetelmények szempontjából egymástól különbözik. A korábbi és az új szabályok is lehetővé teszik, hogy aki csak függő biztosításközvetítői hatósági vizsgával rendelkezik, egy különbözeti vizsgával a független biztosításközvetítői jogosultságot is megszerezze.

Az új szabályok a hatósági vizsga és a különbözeti vizsga közötti időtartamot 2 évről 4 évre emelték – ismertette dr. Vida Miklós.

Ugyancsak változatlan a szabályozás abban, hogy a hatósági vizsgára csak olyan személy bocsátható, aki a rendeletben meghatározott képzésen részt vett. Ilyen képzést pedig csak az MNB által nyilvántartásba felvett szervezet indíthat.

A képzés és a vizsgadíj szabályai

A képzésre történő jelentkezés egyik feltétele az érvényes érettségi bizonyítvány megléte. A másik feltétel a megfelelő szakmai tapasztalat igazolása, amely tekintetben az NGM rendelet változásokat vezetett be.

Korábban csak olyan személyek jelentkezhettek ilyen képzésre, akik meghatározott szerveknél legalább 10 éves biztosításszakmai tapasztalatot szereztek. Az új szabályozás ezt az időtartamot már legalább 4 évre csökkenti le azzal, hogy ezt a tapasztalatot a képzésre történő jelentkezést megelőző 6 éven belül kell megszerezni – hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: MTI/Váli Miklós

Egységsültek a vizsgadíjra vonatkozó szabályok is. A korábbi szabályok szerint a függő biztosításközvetítő hatósági vizsga díja 6 ezer forint volt, míg a független biztosításközvetítői hatósági vizsga díja 9 ezer forint, a különbözeti vizsga díja pedig 3 ezer forint.

Az új szabályok szerint a függő és független biztosításközvetítői vizsga díja egységesen 9 forint, míg a különbözeti vizsga díjai nem változtak. A képzések díját a képzést indító szervezetek egyedien határozhatják meg, ezért a képzések díjai között jelentős eltérések lehetnek. A képzésre jogosult szervezetek folyamatosan frissített listája az MNB honlapján elérhető.

A fentiek alapján tanácsos ezért a biztosítóknak, illetve a többes ügynököknek ellenőrizni, hogy az általuk alkalmazott biztosításközvetítők képesítése megfelel-e a fenti szabályoknak – tanácsolta végezetül dr. Vida Miklós.