D.A.S. JogSzerviz: lakásbiztosítási tudnivalók (2. rész)

Valami régi, valami új - Bújtasd otthonodat vintage köntösbe
vintage, lakás, nappali, háló, lakberendezés, belsőépítészet
Vágólapra másolva!
Az internetnek köszönhetően ma már jóval könnyebb a termékek összehasonlítása, egyszerűbb és gyorsabb a szerződéskötési folyamat. Pedig az egyes biztosítási konstrukciók részletei igen eltérőek lehetnek, ami kiváltképp akkor mutatkozik meg, ha beüt valamilyen káresemény – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője, aki kétrészes írásban járja körül a legfontosabb jogi tudnivalókat. Most a második részt olvashatja, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A károkkal kapcsolatban örökzöld téma a műszaki cikkek avult értékű térítése. Mivel a lakásbiztosító nem kártérítést fizet, csakis olyan helytállás várható el, amit előre vállal – mutatott rá dr. Vágány Tamás.

Érdemes fellapozni az ingóságokra vonatkozó szerződési fejezetet, mert mindig rögzíti a szabályzat, hogy mikor térít újra-beszerzési értéket és mikor avultatott értéket (tehát azt, amennyiért egy hasonló használt ingóságok megvásárolható).

Előszereteti értéket nem térítenek meg

A hat éves notebookért sajnos nem várható az új árának megtérítése (a rajta futott szoftverek nem avultathatók, azokat el kell különíteni). Egy kétéves hifi árát azonban új értékén kell téríteni.

Nem mindenfajta kár fejezhető ki csak pénzben, a nagymama gobelin képe semmivel nem pótolható. Ezt a fajta előszereteti értéket sosem lehet a lakásbiztosítóval elismertetni - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nagyon át kell gondolnia a szerződőnek, kiváltképpen az ingatlan (épület) vonatkozásában a megfelelő biztosítási összeg beállítását. Ez az összeg semmiképpen nem lehet a valós forgalmi (újraépítési) érték alatt, de az sem szerencsés, ha attól jelentősen eltér felfelé.

Az alultervezett biztosítási összeg

Aki spórolási céllal alultervezi a biztosítási összeget, annak azzal kell számolnia, hogy adott esetben arányosan annyival kisebb térítést fog kapni, mint amennyivel alábecsülte az ingatlan vagy az ingóságok értékét.

Aki viszont jelentősen felültervezi, az feleslegesen fizeti meg a biztosító nagyobb kockázatviselésének az árát, mert a százmilliós biztosítási összegű leégett házra sosem fog százmilliót kapni az a károsult, aki azt huszonötmillióért építtette.

Sajnos az online biztosítási szerződések gyakran akkor sem engedik a kisebb érték megállapítását, ha az indokolt lenne. Ilyen esetben nem online, hanem egyedi tárgyalás útján érdemes szerződést kötni – tanácsolta dr. Vágány Tamás.

A biztosítási összeget - és a fizetendő díjat - befolyásolja az évente esedékes indexálás. Erre is érdemes figyelni, mivel a lakásbiztosító abban érdekelt, hogy minél nagyobb díjelőírást érvényesítsen. Éppen ezért előfordul, hogy túlhangsúlyozzák az infláció vagy más körülmények hatását.

Forrás: examsuites.com

Aki nem ruházott be az ingatlanba, ingóságokba, annak leginkább csak akkor kell a biztosítási összeget emeltetnie, ha például a lakáspiaci helyzet miatt egyébként is emelkedett az ingatlana értéke.

Felmérni a megóvandó értékeket

Mindebből látható, hogy már a helyes szerződés kiválasztása sem egyszerű. Érdemes azzal kezdeni a folyamatot, hogy felmérjük azokat az igényeket, értékeket, amelyeket okvetlenül meg kívánunk óvni.

Olyan szerződést válasszunk, amelyek szerződési feltételében érthetően és egyértelműen kiderül, hogy megfelel az igényeinknek. A díjon kívül további szempont az assistance, a vállalt kárrendezési határidő, kiegészítő vagy kísérő biztosítások megléte is – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.