Figyelem, még nem ért véget a kötelezőbiztosítás átkötése

Vágólapra másolva!
Még nem ér véget a kötelezőváltás azzal, hogy november 30-ig felmondtuk a régi biztosítást, hiszen december 30-ig van lehetőség újat kötni. Ám nem mindegy, hogy egy-egy figyelmetlenség miatt milyen extra költségekbe kerülhet az átkötés - figyelmeztet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A kötelező-gépjármű felelősségbiztosítás átkötése sok gépjármű üzembentartót foglalkoztat, hiszen évről évre mindenki igyekszik a lehető legkedvezőbb díjtarifán megkötni a szerződését.

Az átkötés azonban kockázattal is jár, hiszen a pontos adatközlés minden esetben elengedhetetlen ahhoz, hogy a szerződőt ne érje később meglepetés a biztosítás díja tekintetében – hangsúlyozta dr. Bezzegh Edina.

Fontos a naprakész adat

A szerződés megkötésére a gépjármű üzembentartója köteles, így az ajánlatot minden esetben ő teszi a kiválasztott biztosító felé. Nem javasolt rutinból dolgozni, hiszen a biztosítók által kért adatok erősen befolyásolják a fizetendő díj mértékét.

A gépjárműre vonatkozó adatokat, így a gyártmány, típus, gyártási év, teljesítmény adatokat minden esetben ellenőrizni kell a gépjármű forgalmi engedélyében.

A gépjárművezetőre vonatkozó legfontosabb adatok a jogosítvány megszerzésének ideje, a biztosított lakcíme (hiszen a tarifálásban ez külön zónákra van osztva, alacsonyabb és magasabb szorzóhoz rendelve), illetve az üzembentartó bonus-malus besorolása.

A biztosítási díj utólag emelkedhet

A besorolás megjelölése előtt minden esetben javasolt ellenőrizni a korábbi biztosító által szolgáltatott adatokat, illetve célszerű kártörténeti igazolást kérni. Amennyiben ugyanis az üzembentartó téves adatot szolgáltat a bonus-malus besorolás tekintetében, sajnos a biztosítási díj több tízezer forinttal történő utólagos megemelésére számíthat.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény ugyanis szigorú szabályokat állapít meg – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Így a szerződő üzemben tartónak a szerződés megkötésekor fennálló közlési vagy együttműködési kötelezettségének megsértése esetén a szerződés díja legkésőbb a kockázatviselés kezdetét követő hatvan napon belül, az üzemben tartó egyidejű értesítése mellett - a szerződéskötéskor fennálló tények figyelembevételével - a kockázatviselés kezdetétől alkalmazandó hatállyal módosítható a biztosítási időszak, illetve tartam kezdőnapján alkalmazandó díjtarifa szerint.

Elkerülni a fedezetlenségi díjat

Amennyiben az üzembentartó valóban hibás adatot közölt, sajnos eredményesen nem tud panaszt tenni az egyoldalú díjmódosítás miatt. Dr. Bezzegh Edina szerint nem javasolt, hogy ebben az esetben az üzembentartó a magas díjra tekintettel ne fizessen, hiszen ebben az esetben a szerződés díj-nemfizetéssel szűnik meg, a kötés napjára visszamenőleges hatállyal.

Ebben az esetben az üzembentartó az új biztosítás megkötésével egyidejűleg fedezetlenségi díj fizetésére lesz köteles, amely személygépkocsi esetén 270-630 forintot jelent naponta.