December 15-ig még igényelhető diákhitel

Légy képben, Olcsóbb lesz a diákhitel, csökken a kamata a második félévben
Vágólapra másolva!
Ez év december 15. napjáig még lehetőség van a szabad felhasználású diákhitel igénylésére. A szabad felhasználású hitelt a hitelfelvevő választása szerint - havonta részletekben vagy tanulmányi félévenként egy összegben veheti fel, melyet az általa megadott magyarországi bankszámlaszámra utalnak.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kifejtette: a hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselő képességétől. A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I.20.) Kormányrendelet meghatározza a hallgatói hitel igénybevételének, a hitelszerződésnek, a hitel folyósításának és törlesztésének szabályait.

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a diákhitelre. A kölcsönt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul, ha 40. életévét még nem töltötte be.

A diákhitel feltételei

A hitelfelvétel feltétele, hogy a hallgató, tanuló a felsőoktatási intézményben - állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas, önköltséges, államilag támogatott, vagy költségtérítéses képzésben, érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezzen, lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette.

További feltételek: tanulmányai folytatása céljából a képzési időszakra bejelentkezett, valamint a hallgatói hitel igénylésekor nincs érvényes, azonos hitelcélú felhasználást biztosító hallgatói hitel-, vagy kölcsönszerződése a diákhitel szervezettel.

Nem jogosult ugyanakkor hallgatói hitelre az, akinek korábban kötött hitel-, vagy kölcsön szerződése megszűnt és hallgatói hiteltartozása van – figyelmeztetett dr. Bezzegh Edina.

Még december közepéig van lehetőség

A hiteligénylést az erre rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani a diákhitel szervezethez.

A kötött felhasználású hitelt a soron következő tanulmányi félévre történt beiratkozást, illetve bejelentkezést követően képzési költség fizetési kötelezettség intézmény által meghatározott határidejére figyelemmel, a szabad felhasználású hitelt a tanulmányi félév során a beiratkozást, illetve bejelentkezést követően legkésőbb a tárgyév december 15-éig, illetve a tárgyév május 15-éig lehet megigényelni.

Ennek megfelelően ez év december 15. napjáig még lehetőség van a szabad felhasználású diákhitel igénylésére – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Szabályok a jogosultsági időre

A jogosultsági idő 11 tanulmányi félév, félévenként 5 tanulmányi hónap. Abban az esetben, ha a hallgató egységes, osztatlan képzésben vesz részt és a képesítési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tizenegy tanulmányi félévet, a hitelfelvevő jogosultsági ideje megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a tizennégy tanulmányi félévet.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A hallgató által felvehető hitelek havi legmagasabb összege szabad felhasználású hitelcél esetében 50 ezer forintkötött felhasználású hitelcél esetében a felsőoktatási intézmény részére fizetendő képzési költségnek megfelelő összeg.

A szabad felhasználású hitelt a hitelfelvevő választása szerint - havonta részletekben vagy tanulmányi félévenként egy összegben veheti fel, melyet az általa megadott magyarországi bankszámlaszámra utalnak.

A kötött felhasználású hitelt a hitelfelvevő tanulmányi félévenként egy összegben igényelheti, ebben az esetben a folyósítandó összeget a diákhitel szervezet közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára utalja át – mondta végezetül dr. Bezzegh Edina.