Vágólapra másolva!
A 2016-tól, illetve 2017-től életbe lépő adójogszabályi változások számos változást hoznak úgy a társaságok, mint a magánszemélyek életében. Dr. Kovácsné Ihász Anita, a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda adószakértője több részes írásában a 2015. december 14-ig beterjesztett, illetve elfogadott legfontosabb változásokat szedte csokorba. Most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

2016. január 1-jétől két speciális adózási kategória kerül bevezetésre, amelyekhez különböző jogkövetkezmények kapcsolódnak. A megbízható adózók kedvezményekben részesülnek, míg a kockázatosnak minősített adózók esetében az átlagosnál szigorúbb szabályok érvényesülnek.

Az adóhatóság az adózók minősítését negyedévente végzi majd a törvényben meghatározott feltételek vizsgálatával. A minősítés, a minősítés hónapját követő hónap első napjától hatályos, melyről az adóhatóság az adózó részére értesítést küld.

Ha az adózó vitatja a minősítést vagy éppen annak elmaradását, akkor az adóhatóság részére kifogást nyújthat be – ismertette a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

A megbízható adózó

Az adóhatóság megbízható adózónak minősíti azokat az adózókat, akik a törvényben meghatározott együttes feltételeknek megfelelnek, így a megbízható adózói státusz feltétele, hogy az adózó legalább 3 éve folyamatosan működjön (vagy legyen áfa-regisztrált), továbbá ne rendelkezzen 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozással, és ne minősüljön kockázatos adózónak.

További feltétel, hogy a tárgyévben és az azt megelőző 5 évben a terhére megállapított összes adókülönbözet ne haladja meg a tárgyévi adóteljesítménye 3 százalékát, nem indítottak ellene végrehajtási eljárást; nem áll(t) csőd- , felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás, vagy fokozott adóhatósági felügyelet alatt, sem pedig adószám törlés, illetve adószám felfüggesztés hatálya alatt.

A megbízható adózónak nyilvánítás további feltétele, hogy a tárgyévet megelőző 2 évben kiszabott és esedékessé vált mulasztási bírsága(inak) összege nem haladhatja meg a tárgyévi adóteljesítmény egy százalékát – mutatott rá dr. Kovácsné Ihász Anita.

Milyen kedvezményben részesülhetnek a megbízható adózók?

Bizonyos feltételek esetén az ellenük indított adóhatósági ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot; a bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségük elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása nélkül küld felhívást kötelezettségük teljesítésére, illetve a hiba javítására, és mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szab ki.

A megbízható adózók számára további kedvezmény, hogy a részükre kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa az általános szabályokhoz képest 50 százalékkal csökken (feltéve, hogy a mulasztás vagy adóhiány megállapítása következtében megbízható adózói státuszukat nem veszítik el).

Az is a kedvezmények körébe tartozik, hogy a velük szemben fennálló maximum 500 ezer forint összegű tartozásra az adóhatóság évente egy alkalommal az adózó kérelmére vagy az adóhatóság által kiküldött felhívás elfogadása esetén automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez.

A kockázatos adózó

Az adóhatóság kockázatosnak minősíti azokat a felszámolás, végelszámolás, kényszertörlési eljárás alatt nem álló adózókat, akik szerepelnek a nagy összegű adóhiánnyal, adótartozással rendelkező, illetve be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján, és akikkel szemben az adóhatóság egy éven belül ismételt üzletlezárás intézkedést alkalmazott.

Fotó: Bielik István - Origo

A kockázatos adózói minősítés 1 évig áll fenn, azonban megszűnik a soron következő negyedéves minősítéskor, amennyiben az adózó az arra okot adó adóhiányt, illetve adótartozást, valamint a kapcsolódó bírságot és pótlékot megfizette – hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Milyen hátrányokkal jár a kockázatos adózói minősítés?

A kockázatos adózói minősítés azzal a hátránnyal jár, hogy az adóhatósági ellenőrzés határideje 60 nappal meghosszabbodik; a visszaigényelt áfa kiutalási határideje 75 nap; az adózót terhelő késedelmi pótlék mértéke a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat ötszöröse.

További hátrány: az adózó terhére kiszabható mulasztási bírság és adóbírság legkisebb mértéke az általános szabályok szerint kiszabható bírság felső határának az 50 százaléka, a kiszabható bírság felső határa az általános szabályokhoz képest 50 százalékkal emelkedik.

(A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)