VJT & Partners: javaslatok egy dróntörvényhez (2. rész)

telekom mt drón locsolás húsvét
Vágólapra másolva!
A belügyminiszter egy nemrég megtartott konferencián megjegyezte, hogy sürgősen meg kell teremteni a pilóta nélküli légi járművek használatának pontos jogszabályi hátterét. Ebben kíván segítségére lenni a jogalkotónak néhány javaslattal a VJT & Partners szakértője. Most a kétrészes írás második részét olvashatják, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Ami a légtérhasználati szabályokat illeti, a jelenlegi előírások szerint legtöbbször csak úgynevezett eseti légtér igénylésével lehet drónt röptetni, melynek kiadása egy 30 napos határidővel járó közigazgatási eljárás után lehetséges.

További nehézséget jelent, hogy a felhasználónak ebben az esetben egy olyan kérelmet kell előterjesztenie, melyben az igényelt légteret magának kell meghatároznia, vagyis a kérelem kitöltéséhez bizonyos légiforgalmi ismeretekre is szükség van.

Dr. Pusztai Máté ennek a folyamatnak az egyszerűsítésére a szabályok betartatását könnyítő geofencing technológia bevezetését javasolja.

A technológia lényege, hogy a készülékbe épített berendezésen keresztül automatikusan megtiltja a drón számára a tiltott légtérbe való belépést. Ez lehet, hogy megnövelné a drónok árát, de tovább bővítené felhasználási lehetőségeiket is.

Adat és birtokvédelem

A drónok használatát illetően az adat- és birtokvédelem területén is rendet kell tenni a jogalkotóknak. Adatvédelmi szempontból azt kell tisztázni, hogy az adott drón milyen feltételek mellett készíthet felvételeket, a birtokvédelem esetében pedig arra kell egyértelmű választ adni, hogy miként lehet hatékonyan fellépni a magánterületre illetéktelenül behatoló drónokkal szemben.

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a kertünkbe berepülő kíváncsiskodó drónnal szemben jelenleg csak közigazgatási úton, úgynevezett birtokvédelmi eljárás keretében lehet fellépni – mutatott rá a VJT & Partners szakértője.

Ez egy hosszadalmas eljárás, melyet kivédhetnénk azzal, ha a törvény kötelezővé tenné a drónok regisztrációját. Ezzel a regisztrációval - melynek bevezetését az Egyesült Államokban is tervezik - könnyebbé válhat a beazonosítás és a birtokvédelem.

Forrás: AFP/Dominique Faget

A regisztráció további előnye lenne, hogy kiegészítheti, vagy kisméretű drónok esetében akár helyettesítheti a lajstromjel használatát, hátránya viszont, hogy túlzott adminisztrációs terhet jelenthet mind a hatóságok, mind az iparág számára.

Megfelelő tájékoztatás

A drónok biztonságos használatát nagymértékben elősegítené egy olyan intézkedés is, mely szigorítaná a gyártók és forgalmazók tájékoztatási kötelezettségét. Ennek megoldására azt javasoljuk, hogy minden forgalomba hozott drón mellé egy - a közlekedési hatóság által jóváhagyott - tájékoztatót mellékeljenek.

E tájékoztató tartalma igazodna a különféle kockázati kategóriákhoz, és lehetővé tenné a hatóság számára az új típusok megjelenésének nyomon követését is.

A drónokkal kapcsolatban még sok kérdés vár válaszra, és sok olyan terület van, ahol gyors szabályozás szükséges. Dr Pusztai Máté szerint ezért továbbra is javasolt a drónos vállalkozások, vagy jogsértések esetében megfelelő jogi szakértő bevonása.