D.A.S. JogSzerviz: odafigyelni „kötelező”!

kgfb, gépjármű kötelező felelősség-biztosítás, baleset,  vétlen sofőr által vezetett személygépkocsi hever az árokban a 83-as főút 42-es kilométerszelvényénél egy frontális baleset helyszínén
Vágólapra másolva!
A kötelező gépjármű felelősség-biztosítás évfordulója már fél évtizede nem a naptári évfordulóhoz igazodik, ennek ellenére még mindig jelentős számú szerződés fordul az újév első napjával. A november ezért még mindig a kötelező váltás hónapjának tekinthető. – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A tapasztalatok alapján sokan újra- és újra elkövetik azokat a hibákat, amelyekért később keményen meg kell sajnos fizetni, a szó szoros értelmében. Dr. Vágány Tamás kiemelte: a gyakoribb hibák megelőzéséhez érdemes összefoglalni a tudnivalókat.

Számtalan vita adódik évről-évre annak a szabálynak a nem ismeretéből, mely szerint a váltani kívánó ügyfélnek először is fel kell mondania a meglévő szerződését, méghozzá határidőben. A felmondásra természetesen csakis írásos formában kerülhet sor, és annak be is kell érkezni e az évforduló előtti legkésőbb 30. napon.

Sokan lekésik a határidőt

Sokan már itt hibát követnek el, mivel lekésik a határidőt. Aki határidőt téveszt, sajnos nem élhet a váltás jogával – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ehhez kapcsolódik az a másik gyakori probléma, mely szerint a szerződést váltók nem győződnek meg arról, hogy a korábbi szerződés valóban megszűnt-e, továbbá az új valóban létrejött, tehát az ajánlat megérkezett-e egyáltalán a biztosítóhoz, és az ezt megerősítette-e, netán eltért az ajánlattól.

Nagyon sokan intézik alkuszon keresztül biztosításaik adminisztratív ügyeit. E körben nem lehet kellően hangsúlyosan felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki alaposan tájékozódjon arról, hogy a biztosításközvetítője milyen teendőket vállalt magára.

Az alkusz nem vállalta a meglévő szerződés felmondását

A D.A.S. JogSzerviz szakértői az egyik nagy hazai internetes alkusznál több olyan panaszos ügyről is tudomást szereztek, ami abból eredt, hogy az alkusz nem vállalta a meglévő szerződés felmondását.

Ezt azonban az ügyfelek többnyire nem vették észre, mivel az internetes felületen már nem volt alapbeállítás az előzményi szerződés alkusz általi felmondása, azt külön kellett kérni.

Forrás: MTI/Vajda János

Ebből az a tanulság vonható le, hogy aki alkuszon keresztül intézi biztosítóváltását, nagyon figyeljen oda az alkusznak adott megbízás tartalmára. Amire ugyanis nem kapott megbízást, azt nem is fogja elvégezni helyettünk – figyelmeztetett dr. Vágány Tamás.

A feledékenység következményei

Végül, de nem utolsósorban a díjfizetési határidő elmulasztása is évről-évre sokak zsebét megterhelő feledékenységnek bizonyul. A díjfizetés elmulasztása nemcsak azzal a következménnyel jár, hogy fedezetlenségi díjat sóznak a szerződő nyakába, hanem azzal az óriási kockázattal is, hogy kár okozása esetén az üzembentartónak kell helytállnia a károkért.

A díjfizetés elmulasztásának nemcsak feledékenység lehet az oka, adódhatnak banki felhatalmazási problémák (csoportos beszedés), a megadott számla fedezetlensége is ide vezethet. Éppen ezért ajánlatos a díj megfizetéséről személyesen is meggyőződni.

Teljesen mindegy ugyanis, hogy a díj megfizetésére miért nem került sor, a díjjal nem rendezett szerződés törvény erejénél fogva megszűnik – mutatott rá a D.A.S. JogSzerv szakértője.