KRS: a céges domain név választásánál irányadó szempontok (2. rész)

üzletember, vállalkozás, üzlet, business
Businesswoman receiving bad news over the phone
Vágólapra másolva!
Amikor domain nevet választunk, figyelemmel kell lenni arra, hogyaz elnevezés ne ütközzön más vállalkozás cégnevével vagy más személy védjegyével. Éppen ezért a domain regisztrálás előtt ellenőrizni kell a védjegynyilvántartásban és a cégnyilvántartásban is, hogy nincs-e a választott domain névvel azonos vagy hasonló megjelölés – hangsúlyozta az Origónak a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Tamás Zita írásának második részét olvassa, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A domain jellemzően a cégnév vagy az értékesíteni kívánt áruk, szolgáltatások elnevezése alapján kerül kiválasztásra, a cégnév pedig sok esetben az értékesíteni kívánt áruk, szolgáltatások elnevezésével egyező, illetve a vállalkozás által végezni kívánt tevékenységre utal.

A megfelelő domain név kiválasztásakor különös figyelemmel kell eljárni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy már létező, mást illető elnevezést választunk, amivel más személy jogait sértjük – figyelmeztetett a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Ez pedig azt vonhatja maga után, hogy előbb-utóbb kötelesek leszünk a domain nevünket megváltoztatni, és az ezzel kapcsolatos jogi eljárásokkal szembenézni, ami nyilvánvalóan költségekkel jár és piaci hátránnyal jelent. Ekkorra ugyanis feltehetően már jelentős erőforrást tettünk abba, hogy a vállalkozásunkat és annak interneten való elérhetőségét megismertessük a lehetséges ügyfeleinkkel.

Javasolt továbbá az általunk használt „brand”-et, márkanevet védjegyként is lajstromoztatni, hogy elkerüljük, hogy a későbbiekben azonos vagy hasonló elnevezésű termékek, szolgáltatások jelenjenek meg a piacon, vagy legalábbis biztosítani, hogy ilyen esetben védjegyünk alapján felléphessünk harmadik személyekkel szemben.

Azonos vagy összetéveszthető domain nevek

A céget ugyanis kizárólagosság illeti meg a cégnév vonatkozásában, és az azzal azonos vagy összetéveszthető domain név használata sérti a cég névhez fűződő jogát – emelte ki dr. Tamás Zita.

Ugyanígy egy védjeggyel azonos vagy ahhoz összetéveszthetőségig hasonló domain regisztrálása és használata olyan áruk, szolgáltatások értékesítésére, melyekre maga a védjegy is lajstromozva van, védjegybitorlásnak minősül, és annak jogosultja e miatt peres eljárást indíthat a domain regisztrálójával szemben.

Ha viszont abba a helyzetbe kerülünk, hogy más regisztrál a cégnevünkkel vagy védjegyünkkel azonos domain nevet, akkor mi vagyunk jogosultak fellépni vele szemben. Amennyiben a .hu kiterjesztés alatti domainről van szó, fordulhatunk akár a bírósághoz, akár a Domaniregisztrációs Szabályzat szerinti regisztrációs döntnökhöz.

Érdemes megelőzni a jogvitákat

A hosszadalmas jogviták megelőzése érdekében azonban érdemes a .hu alatt regisztrálás (vagyis delegálás) előtt álló domainek nyilvános listáját folyamatosan figyelni, hogy már a más részére való regisztrálást megakadályozzuk.

Forrás: AFP

Ellenkező esetben később kell majd peres vagy egyéb alternatív vitarendezési eljárásban a domain név törlését vagy részünkre való átruházását kérni – hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Olyan is előfordulhat, hogy számunkra ismeretlen személyek megkeresnek minket azzal, hogy a domain nevünkhöz vagy a védjegyünkhöz azonos vagy hasonló domain nevet vagy védjegyet akar egy másik cég regisztrálni, és felajánlják az ezzel kapcsolatos segítséget.

Ilyenkor mindig járjunk el körültekintően, mert sokszor nincs valós esemény a megkeresés mögött, vagyis előfordulhat, hogy ilyen módon akarnak minket rávenni arra, hogy újabb domain neveket regisztráljunk vagy védjegyeket lajstromoztassunk.

Érdemes tehát saját magunk gondoskodni a védjegyfigyelésről, domainfigyelésről, vagy megfelelő szakértelemmel ügyvéd, szabadalmi ügyvivő segítségét igénybe venni az ezzel kapcsolatos stratégia kialakítása és megvalósítása érdekében – összegezte végezetül dr. Tamás Zita.