A Visegrádi Szabadalmi Intézet nemzetközi szabadalmi hatóság lett

forgóajtó, szabadalmi rajz, műszaki rajz, 1888
A forgóajtón át sokkal kevésbé cserélődik a levegő. A szerkezetre 1881-ben kapott szabadalmat H. Bockhauer Németországban, valamint Theophilus Van Kannel az USA-ban. A kép az ő szabadalmi rajza a „viharajtó szerkezetről”, amely „teljesen hangtalanul működik, hatékonyan akadályozza a szél, a hó, az eső és a por behatolását”
Vágólapra másolva!
Szakdiplomáciai siker: az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete Genfben zajló közgyűléssorozata keretében a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésének 2015. október 6-ai ülésnapján döntése alapján a Visegrádi Szabadalmi Intézetet (VSZI) nemzetközi PCT-hatósággá jelölték ki.
Vágólapra másolva!

A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosításával lesz lehetőség a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszer igénybevételére.

Mindez lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kapjanak választ.

Költséghatékonyság és más előnyök

Az oltalomképességre vonatkozó ”visegrádi” kutatási és vizsgálati jelentések (az igénybe vehető díjkedvezmények révén) költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén.

A megalakuló intézet részese lehet annak a (jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű) kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

Jövőre kezdheti meg a működését

A VSZI-t bemutató nyitó nyilatkozatunkat követően támogatóan szólalt fel: a közép-európai és balti államok csoportja (CEBS) nevében Románia, Ausztria, az Északi Szabadalmi Intézet (NPI) nevében Izland, továbbá Japán, Ukrajna, Chile, Kína, Szingapúr, Oroszország, Montenegró, az Egyesült Államok, Finnország, Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Uganda, a Koreai Köztársaság, Ghána.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) iparjogvédelmi hatóságainak vezetői 2015. február 26-án, Pozsonyban írták alá a Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásáról szóló megállapodást. A budapesti központtal létrehozandó nemzetközi kutatási szerv előreláthatólag 2016-ban kezdheti meg működését.