Munkavédelmi jogszabályok a hőségre

hőség egész alakos fotó ÉVSZAK FOTÓ hőség IDŐJÁRÁS kánikula KÉPKIVÁGÁS KÖZTERÜLET lány mezítláb nyár ÖLTÖZÉK ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY szökőkút TÁRGY táska , 2013. július 29.
Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapes
Budapest, 2013. július 29. Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapesten 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A nyári időszakokban előforduló, esetenként huzamosabb ideig fennálló hőségben nagyobb terhet jelent a munkavégzés, melynek mértéke a munka jellegétől függ. A munkáltatóra is ró plusz kötelezettségeket a kánikula, melyek közül leglényegesebb a pihenőidő és a védőital biztosítása, de a munkavégzés helyétől és jellegétől függően egyéb munkavédelmi intézkedéseket is kötelezővé tehet a jogszabály – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A munkavédelmi hatóság gyakrabban tart ellenőrzéseket a forróságban és szigorúan ellenőrzi, hogy a munkavállalók fokozott védelme maradéktalanul teljesül-e – hangsúlyozta dr. Tar Luca.

A vonatkozó jogszabály előírja, hogy zárt térben történő munkavégzés esetén a dolgozók létszámát és a tevékenység jellegét is figyelembe véve, ha műszakilag megoldható, elegendő mennyiségű és minőségű levegőt, valamint klímát kell biztosítani.

Ha ez nem lehetséges, akkor a munkavállalók egészségének védelmére irányuló műszaki megoldásokat, munkaszervezést kell alkalmazni, illetve védőeszközökről és védőitalról kell gondoskodni. Szabadtéri munkavégzés esetén még gondosabban kell a hőségtől védeni a dolgozót.

Fokok és méterek

A rendelet konkrétabban is meghatározza a biztosítandó feltételeket. A zárt terű munkaterületeken, illetve a pihenőhelyeken, étkezdékben, egészségügyi létesítményekben és elsősegélyhelyeken is biztosítani kell az emberi szervezetnek, illetve a rendeltetésszerű használatnak megfelelő hőmérsékletet.

Olyan ablakokat, tetőablakokat, illetve üvegfalakat kell alkalmazni, amelyek kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Alapvetően zárt munkahelyen a szellemi munkát végzőknek 21-24 °C, a könnyű fizikai munkát végzőknek 19-21 °C, a közepesen nehéz fizikai munkát végzőknek 17-19 °C, a nehéz fizikai munkát végzők részére pedig 15-17 °C léghőmérsékletet kell biztosítani meleg évszakban, álló munkánál egyméteres, ülőmunkánál pedig 0,5 méteres magasságban.

Ha ez a hőmérsékleti intervallum nem valósítható meg, akkor az effektív, illetve a korrigált effektív hőmérsékletet kell figyelembe venni, mely a levegő relatív nedvességtartalmát, a légsebességet és a hősugárzást is figyelembe veszi.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A hőmérséklet legnagyobb megengedett mértéke azonban így is legfeljebb 31 °C szellemi és könnyű fizikai munkavégzés, 29 °C közepesen nehéz és 27 °C nehéz fizikai munkavégzés esetén – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Pihenőidő és poharak

Ha a munkahelyi klíma a 24 °C hőmérsékletet meghaladja, óránként legalább 5, legfeljebb 10 perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók részére, emellett igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a munkavállalók részére, mely lehet 14-16 °C hőmérsékletű víz vagy alkoholmentes más ital, a cukortartalom azonban nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot.

A védőital fogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségű poharat kell biztosítani és figyelni kell a közegészségügyi követelmények betartására.

A szabadtéri munkavégzés során a munkáltatónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a tűző nap lehetőség szerint minél kevésbé érje a dolgozókat, így 11 és 15 óra között szünetet kell tartani, ahol lehet, árnyékolt helyeket kell kialakítani, meg kell szervezni, hogy a munkát végzők gyakran cseréljék egymást és védőruhát kell biztosítani – összegezte végezetül dr. Tar Luca.