Külföldről behozott autók: a kereskedő aláírása szerepeljen a szerződésen

Vágólapra másolva!
A külföldről behozott járművet vásárolni akarók elkerülhetik az álmatlan éjszakákat, ha néhány óvatossági rendszabályt betartanak. Például, mindenképpen a kereskedő aláírása szerepeljen az adásvételi szerződésen, és a vásárló ne fogadjon el olyan szerződést, amin külföldi személy neve, adatai szerepelnek. Előfordulhat ugyanis, hogy ellenkezik a saját néven történő adásvételtől vagy a jótállástól – figyelmeztet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Egyre több külföldről behozott használt gépjárművet adnak el hazánkban. A külsőre sokszor makulátlan járműveknek idővel előjönnek a problémái és kiderül, hogy álmaink autója inkább rémálomba illik.

Dr. Fodor Ádám szerint jobb már előre biztosítani magunkat, hogy ne a rendőrségi nyomozásra kelljen várni, hanem mi tudjunk fellépni polgári úton az eladóval szemben.

Külföldi állampolgár az eladó? Műszaki vizsga pár nap alatt?

A kereskedők többnyire, az átírási költségek megspórolása miatt közvetlenül a vásárló nevén helyezik forgalomba az autókat. Ez rendszerint azt eredményezi, hogy van egy adásvételi szerződés, amiben az eladó egy külföldi állampolgár.

Használt autó vásárlásánál egyébként is nagyon nehéz bebizonyítani, milyen hibáról tájékoztattak minket, főleg ha az eladó egy holland állampolgár, akivel soha nem találkoztunk…

Ha az ember le akarja műszakiztatni az autóját, gyakran heteket, hónapokat kell rá várni. Az ilyen külföldi autók műszaki vizsgája meglepő módon rendszerint mégis lefut néhány nap alatt, hogy az ügy hátterében mi állhat, azt inkább ne firtassuk…

De kezdjünk el gyanakodni, ha pár nappal az érkezése után már a friss ropogós vizsgabizonyítvány ott lapul a kereskedő zsebében – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Élőben nem is látjuk az autót

Az autó külföldről való behozatalához rendszerint előleget kérnek a kereskedők, azonban sem előszerződés, sem szerződés nem kerül aláírásra. Rendszerint adnak egy átvételi elismervényt, hogy átvettek egy meghatározott összeget. Ez többnyire - azon kívül, hogy meglobogtatjuk párszor – semmire nem alkalmas.

Ideális esetben egy autóvásárlásnál, a vevő elmegy, megnézi a kiválasztott autót. Lehetőség szerint ezt szakemberrel teszi, aki megvizsgálja a járművet és együtt kipróbálják azt. Az eladó (jó esetben) tájékoztatja, hogy milyen hibái vannak a járműnek, majd mérlegel, hogy megveszi-e.

A probléma a külföldi gépjármű vásárlásánál az, hogy a legtöbb esetben úgy vásárolunk, hogy „élőben” nem is látjuk az autót. Éppen ezért különösen indokolt a fokozott elővigyázatosság.

Bajmegelőzési technikák

Ha külföldről behozott járművet akar vásárolni, és elkerülné az álmatlan éjszakákat, dr. Fodor Ádám szerint érdemes a következő módon eljárni.

Mindenképpen a kereskedő aláírása szerepeljen az adásvételi szerződésen, ne fogadjon el olyan szerződést, amin külföldi személy neve, adatai szerepelnek. Előfordulhat, hogy ellenkezik a saját néven történő adásvételtől vagy a jótállástól.

Forrás: AFP/Photononstop/Alain Le Bot

Ha az eladó az átírási költségeken való spórolást említi, érdemes felajánlani ennek megtérítését. Ha ezt nem hajlandó megtenni, akkor kérjen egy nyilatkozatott, hogy a járműre jótállást vállal legalább fél év időtartamra.

Érdemes érvként felvetni, hogyha valóban olyan tökéletes az autó, mint amilyennek mondja miért fél attól, hogy bármilyen módon is felelősséget vállaljon érte. Az autók szerviz könyvét is ki lehet kérni, sőt a márka hazai képviselete le tudja nyomozni az esetleges javíttatást. A kilométeróra állása szempontjából sem árt megtudni a gépjármű életútját.

Érdemes felvállalni a konfliktust

Összességében, aki külföldről behozott autót vásárolna, próbálja ki azt, mielőtt pénzt fizetne érte, lehetőség szerint szakemberrel. Legyen nagyon óvatos, főleg ha megszólal az a bizonyos hang a fejében, és elámul a nagyszerű ár érték arányon.

Saját biztonsága érdekében érdemes felvállalni a konfliktust a kereskedővel, és ha egy kis kétely megfogalmazódik, akár el is állni az adásvételtől – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.