Meddig terjed a munkáltató utasítási joga?

munkahely férfi unatkozik unatkozás munka
Man using desktop computer
Vágólapra másolva!
A munkáltatót a Munka törvénykönyve alapján utasítási és irányítási jog illeti meg, melynek értelmében a munkavállaló a munkáltató által meghatározott normák és szabályok szerint köteles elvégezni a munkáját. Azonban sokan nem tudják, hogy ezen utasításoknak vannak korlátai, melyek keretet szabnak a munkáltatónak.
Vágólapra másolva!

Tehát mikor jogosult és mikor köteles megtagadni a munkavégzést a munkavállaló? – tette fel a kérdést a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A jelenleg hatályos Munka törvénykönyve alapján a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, valamint a munkaideje alatt a munkáltató rendelkezésére kell állnia és munkáját az arra vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint, elvárható szakértelemmel és gondossággal kell elvégeznie.

Az utasítás megtagadása kötelezettségszegés

Dr. Albert Enikő szerint látható a fenti szabályozásból, hogy a munkavállaló alapvetően a munkáltató által mozgósítható, s e rendelkezések igen széles jogosítványt biztosítanak a munkáltatói jogkör gyakorlójának.

Alapvetően ugyanis a munkáltató utasításának megtagadása súlyos kötelezettségszegésnek minősül, melyért a munkavállaló felelősséggel tartozik.

Nem korlátlan az utasítási jog

A munkáltató utasítási joga azonban nem korlátlan, hiszen a törvény meghatározza azon eseteket, amikor a munkavállaló mentesülhet a munkavégzés alól. Az egyik ilyen eset, amikor a munkavállalónak joga nyílik arra, hogy megtagadja a munkavégzést.

Ezzel akkor élhet, ha a munkáltatói utasítás végrehajtása valamilyen munkaviszonyra vonatkozó szabályba (például a Munka törvénykönyvébe, vagy kollektív szerződésbe) ütközik, vagy egyébként a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné a munkáltató által kiadott feladat elvégzése.

Ezen esetekben a feladat teljesítése felől a munkavállaló határoz, tehát dönthet úgy, hogy nem végzi el a munkáltató által feladatot, mely nem minősül szerződésszegésnek, hiszen a törvény az előbb említett szakasz által legalizálja a fenti kivételeket.

Amikor kötelezettség a munkavégzés megtagadása

Az említett eseteken túl azonban adódhatnak olyan szituációk is, amikor a munkavégzés megtagadása nemcsak lehetőségként, hanem kötelezettségként jelentkezik a munkavállalónál – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Olyan utasításoknál ugyanis, amikor azok más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetnék, a munkavállaló nem végezheti el az adott feladatot, hiszen a törvény erejénél fogva köteles azt megtagadni.

Dr. Albert Enikő szerint érdemes tudni, hogy a fenti eseteknél, bár az adott feladatot nem köteles elvégezni a munkavállaló, de az egyik alapvető kötelezettsége, a rendelkezésre állási kötelezettség ugyanúgy fennáll, tehát a munkavégzés helyén, munkára képes állapotban kell jelen lennie és a jogszerű utasításokat végre kell hajtania.

Ezen túl, a már kiadott utasítástól a munkavállaló csakis akkor térhet el, ha ezt a miatt teszi, hogy a munkáltatót valamilyen károsodástól megóvja, s a munkáltató értesítésére nincsen más mód. Amennyiben ilyen okok miatt eltér egy adott utasítástól a munkavállaló, arról - amint lehetősége adódik-, haladéktalanul tájékoztatnia kell a munkáltatót.