Magyar Országos Közjegyzői Kamara: tudnivalók az élő végrendeletről

dr. Mikó Ádám, közjegyző, Magyar Országos Közjegyzői Kamara
dr. Mikó Ádám, közjegyző, Magyar Országos Közjegyzői Kamara
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Törvény lehetőséget biztosít egy olyan közjegyző által okiratba foglalt nyilatkozat megtételére is, amelyben a beteg előzetesen nyilatkozik arról, hogy melyek azok a terápiás eljárások vagy beavatkozások, amelyeket későbbi esetleges cselekvőképtelenné válása esetére vissza kíván utasítani.
Vágólapra másolva!

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője kifejtette: az Egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyi ellátást igénybe vevő, illetve az abban részesülő betegek jogait és kötelezettségeit széles körben szabályozza.

Az Egészségügyi Törvény a betegjogok egyik legfontosabb elemeként részletesen rendelkezik a betegeket megillető önrendelkezési jogról, melyek közül kiemelkedő jelentőséggel bír az ellátás visszautasításának joga – hangsúlyozta dr. Mikó Ádám.

Előzetesen nyilatkozhat a beteg, mit kíván visszautasítani

Életfenntartó, életmentő beavatkozások visszautasítására Magyarországon abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül gyógyíthatatlan és halálhoz vezet.

Az Egészségügyi Törvény ugyanakkor lehetőséget biztosít egy olyan közjegyző által okiratba foglalt nyilatkozat megtételére is, amelyben a beteg előzetesen nyilatkozik arról, hogy melyek azok a terápiás eljárások vagy beavatkozások, amelyeket későbbi esetleges cselekvőképtelenné válása esetére vissza kíván utasítani.

Az élő végrendelet

Ez az a jogintézmény, amelyet a köznyelv élő végrendeletnek hív. Az élő végrendeletben a cselekvőképes személy későbbi cselekvőképtelensége esetére visszautasíthat egyes ellátásokat, továbbá kijelölheti azt a személyt, aki helyette nyilatkozik, vagyis helyette gyakorolja az ellátás visszautasításának jogát.

A kijelölt személy így a cselekvőképtelen állapotban lévő beteg helyett nyilatkozhat arról, hogy mely ellátások nyújthatóak, illetve mely ellátásokat utasítja vissza a beteg nevében.

Dr. Mikó Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője Forrás: Origo

Az élő végrendeletet közjegyző előtt, közjegyzői okiratban lehet megtenni – tájékoztatott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.

Célszerű orvossal konzultálni

A nyilatkozatban meg kell határozni azokat az ellátási formákat, amelyeket az ügyfél vissza kíván utasítani. Célszerű a nyilatkozat elkészítése előtt orvossal is konzultálni az adott betegség várható következményeiről, valamint a visszautasítandó ellátások köréről.

A beteg ugyanebben az okiratban jelölheti meg azt a személyt is, aki cselekvőképtelensége esetén nyilatkozhat a beavatkozások visszautasításáról. A nyilatkozat másolati példányát a beteg átadhatja választott háziorvosának, a nyilatkozattal rendelkező személy pedig a kórházba történő felvétele során tájékoztatja a szolgáltatót az egészségügyi ellátást érintő jognyilatkozatáról.

Amennyiben valaki rendelkezik élő végrendelettel, úgy az őt kezelő orvosok ennek megfelelően fognak eljárni, vagyis a belátási képességgel már nem rendelkező betegek akarata is maradéktalanul érvényesülhet – ismertette végezetül dr. Mikó Ádám.